Thursday , July 25 2024

Paul Kaplan – We Shall Stay Here

Betyg - 7

7

Folkpop med tänkvärda, kärleksfulla, humoristiska och samhällskritiska texter.

User Rating: Be the first one !
Paul Kaplan - We Shall Stay Here
Skivbolag: Old Coat Music

Paul Kaplan är en amerikansk trubadur och singersongwriter inom americana och folkpopfacket. Hans sånger är allt ifrån humoristiska till seriösa och rent av poetiska betraktelser av den inre och yttre världen. We Shall Stay Here är uppdelad i tre kapitel: These Days, Life on This Planet och Rising.

Första delen av We Shall Stay Here heter These Days och innehåller tre covers som Kaplan skrivit humoristiska och delvis politiska texter till: ”Little boxes”, folkpophiten ”Those were the days” som Kaplan ändrat till ”These are the days”, en ursprungligen rysk låt som Mary Hopkins singeldebuterade med och som blev en jättehit med henne 1968, samt ”The frozen blogger” (”The frozen logger” i original) som man hör publiken skratta gott till. Dessa låtar utspelar sig under Coronapandemin och tar upp ämnen vi alla känner till på ett eller annat vis. Därefter kommer Life on This Planet som innehåller tre spår till, dessa gavs ursprungligen ut på Kaplans debut-lp från 1982, men digitaliserades först på detta album. Två av dem är kärlekssånger till hustrun Lisa och en handlar om en resa till gruvstaden Taxco i Mexico som Kaplan gjorde 1974. Rising-delen av skivan innehåller sedan sex låtar som Kaplan beskriver som ”sånger av skönhet, kamp och hopp”. Här har Kaplan skrivit samtliga och de handlar om lite olika saker. ”The voice of Pete” skrevs när Pete Seeger levde, men Kaplan lovade att inte ge ut låten förrän folksångaren var död, och det löftet höll han. Sedan följer ”Let´s make a toast” en upplyftande dryckessång, ”If I had half an acre” som handlar om den unge Kaplans önskemål här i livet, ”Welcome home” som inspirerats av en artikel i New York Times om basebollspelaren Jackie Robinson, hyllningslåten till Black Lives Matter-rörelsen och inte minst svarta amerikaners kamp och öden genom historian som har fått titeln ”Survival” och sist på skivan framförs ”After the fire” med stor kör, en låt från årsdagen av 9/11 och framförallt en sång om hopp. En i mångt och mycket tänkvärd, melodiös och bra platta.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …