Wednesday , April 17 2024

Skyddsnätet – “Förgörelsen”

Stockholmstrion Skyddsnätet – alias Christoffer Englund, Alexander Avelin och Erik Östholm – har inte bara ett skönt sound som leder tankarna till Ratata, Orup och Olle Ljungström. De skriver dessutom mycket ambitiösa texter om viktiga ämnen.

Deras nya singel, ”Förgörelsen”, handlar om att vara i en toxisk relation med någon som får en att tvivla på sin mentala hälsa.

Texten och stämningen i låten är minst sagt melankolisk, men det finns också en liten strimma hoppfullt ljus som sipprar fram. Alexander Avelin berättar: 
– För några år sen befann jag mig i en extremt stormig relation. Jag började inse att allt inte stod rätt till. Plötsliga utskällningar för småsaker hade länge varit vardag, likaså spydigheter för att trycka ner mig. Jag bröts ner till grunden. Men ruset jag upplevde när jag fick hennes ömhet och intimitet raderade ut all insikt och självrespekt. När jag i slutet av vår relation berättade för henne att jag skulle utredas för ADHD, sa hon att jag snarare var bortskämd och troligen psykopat. Jag blev livrädd att det stämde, så jag gick hem och gjorde alla självtest man kan, men alla visade på det motsatta. En vän förklarade då för mig att jag förmodligen hade en relation med en narcissist. En annan vän sa att jag hade blivit ”gaslightad”. Jag hade aldrig hört begreppet tidigare, men efter en snabb googling förstod jag vad jag varit med om. En ADD-diagnos, antidepressiva tabletter och en fantastiskt sund relation senare har jag äntligen lyckats göra någonting kreativt av detta mörker. När Christoffer spelade upp sin demo, kände jag direkt att jag måste skriva texten. Melodin i refrängen riktigt grep tag i mig och jag är fortfarande lika hänförd av låten.

På ”Förgörelsen” medverkar violinisten Tomas Ebrelius, som tidigare jobbat med bland andra  Roxette, Thåström och First Aid Kit. Ni hör den här: 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!