Bygga altan eller trädäck?

jemfix.se
Är det så att du funderar på att bygga en altan eller ett trädäck hemma i din trädgård? Om uteplatsen ligger i marknivå så kräver det inte att du har ett bygglov. Det innebär att du kan använda dig av trall för att göra altan eller trädäck på tomten. Sedan kan reglerna vara lite knepiga. För du kan nämligen bygga en altan på pelare, utan bygglov med, om det max är 1,8 meter upp l luften. Men det bästa är att kolla av med byggnadsnämnden där du bor.

När du tagit reda på om den altan du ska bygga går att göra utan bygglov, så är det bra att fundera på hur den ska byggas. Vad för form och storlek ska den ha? Det gäller ju att den passar in med huset och inte tar över så att säga. Det kan vara smidigt att bygga den med trall och att ansluta den till ditt hus och trädgården. Det så att det är lätt att nå den dels från huset, men att det även ska gå att gå ut i din trädgård från den.

Välja trall för altanen
Trall är bra att bygga altan av. Det vanligaste är tryckimpregnerad furu men det finns även andra alternativ. Du bör välja trall efter hur hållbar den är, hur den ser ut, hur mycket skötsel den kräver samt vad den kostar. Det kan vara bra att jämföra olika alternativ mot varandra så att du hittar den bästa trallen för din altan eller ditt trädäck.

Trallen i sig kan även läggas i mönster och avslutas på olika sätt. Det gör att din altan kan bli personlig och unik mot andras. Det finns många trevliga mönster att lägga trallen i. så som rutmönster, fiskbensparkettmönster, diagonalt, olika bredder, V-mönster, diamantmönster, samt många fler. Så fundera även på det då du ska bygga din altan.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …