Strange Tales om samarbetet med Toril Lindqvist från Alice In Videoland

Strange Tales
Lustans Lakejer och Strasse samlas för en ikonisk kväll på Pustervik i Göteborg den 8 juni, där Lustans Lakejer bland annat kommer att hylla sitt självbetitlade debutalbum från 1981. Men det är ett annat band som också får strålkastarljuset denna kväll – Strange Tales. En nykomling som är aktuella med nya singeln “Michelle” där de samarbetar med Toril Lindqvist från Alice In Videoland.

 Strange Tales är egentligen inga nykomlingar. Deras historia sträcker sig tillbaka till 1979 när Tobbe och Kalle slog sina tonåriga huvuden samman i gemensam kärlek till musiken. Influenser som Robert Palmer, Bob Marley och The Pretenders formade deras tidiga år, men det var mötet med Depeche Mode och deras futuristiska ljud som skulle prägla deras framtid.

Tro det eller ej, Strange Tales började redan på 80-talet, men deras debutalbum Untold dröjde ända tills förra året. Efter en paus för att utforska olika karriärvägar återvände de till sitt ursprungliga kall – musiken.

Nu, med en ny singel, “Michelle”, där de får sällskap av Toril Lindqvist från Alice In Videoland, är Strange Tales redo att nästa steg i karriären. Deras resa har kanske tagit lite längre tid än förväntat, men som man säger: bättre sent än aldrig.

Vi hade nöjet att sitta ner med Kalle, sångaren i Strange Tales, för att prata om deras resa, influenser och framtidsplaner. Som en etablerad videoproducent har Kalle redan satt sin prägel på den svenska musikscenen genom att skapa visuella mästerverk åt artister som Håkan Hellström, Broder Daniel och Millencolin. Så vad passar bättre än en exklusiv videointervju där vi får en inblick i Strange Tales produktioner.

Videointervju

Här nedan finns transkriberingen av videointervjun.

Kalle om låten “Michelle”

– När vi spelade in albumet Untold hade vi ett spår med arbetsnamnet ”Michelle”. Tanken var att inkludera en kvinnlig röst i låten, som skulle göra “call and response” på verserna och refrängerna, kanske även ett litet pratparti någonstans. Vi funderade på att kontakta Toril, det var något med Alice in Videoland som fastnade hos oss. Jag mindes henne från en scen…”

Toril Lindqvist från Alice In Videoland

Toril om hennes medverkan.

– Jag fick en förfrågan av Kalle om jag ville vara med och sjunga på en av deras låtar. Vi kände ju varandra sedan synthscenen och jag tyckte att det lät som en bra idé. När jag sedan fick höra låten blev jag ännu mer pepp.’ Under inspelningen i Göteborg befann de sig i Charlie Storms studio…

Kalle fyller på…

– I studion använde vi som vanligt en hel del vintageutrustning. När min demo väl var inspelad började vi bearbeta och omforma allt med hjälp av gamla instrument. Otroligt nog fick vi tillgång till ett helt Roland System-100, som vi använde för ledande delar i låten.

– Det är verkligen fascinerande att höra, särskilt med tanke på att det Roland System-100 vi använde är från 1975. Man kan verkligen känna ekona från låtar och produktioner som man har uppskattat från band som Human League. Du vet, när det distar och skaver lite extra vilket ger låten en extra dimension.

Toril fortsätter

– Låten känns verkligen unik med sitt tydliga elektroniska sound. Det har en nostalgisk klang, men ändå känns det fräscht och nytt. Det är en speciell låt

Kalle avslutar

– Det har varit jätteskoj att jobba med Toril, och jag hoppas att ni alla gillar ”Michelle” från vårt album Untold. Om ni uppskattar låten, sprida gärna vår musik till världen – det är vi tacksamma för.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Statemachine, Mårten, Rickard, Leo

Winterwaves – elektronisk endagsfestival i Göteborg.

Efter nyår är det dags för andra upplaggan av endagsfestivalen Winterwaves på Musikens Hus i …