Saturday , January 28 2023

Starur – “Femme Fatale”

Vi inleder den nya veckan med att lyfta fram sångerskan och skådespelerskan Saga Björling, som bjuder på välgjord elektropop. 

Hennes artistnamn, Starur, är ett gammalt gotländskt begrepp som ungefär betyder ”oväntad snö långt fram på våren”. Ordet är varken positivt eller negativt, vilket Saga Björling lyfter fram:
– Om snön kommer, så kommer den. Det bara är så och man får göra det bästa av det hela. Ungefär så tänker jag med min musik också. 

Saga Björling har tidigare ägnat sig åt folkmusik i många år och uppträtt på Medeltidsveckan på Gotland. Hennes nya ”kreativa snöfall” går i en mörkare och mer elektronisk riktning. Bland inspirationskällorna nämner hon The Weeknd, Kate Bush, Rammstein och Kraftwerk.

Ni hör debutsingeln ”Femme Fatale” här: 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!