Friday , October 7 2022

Ras Bolding – exklusiv konsert för gengångare!

Med sin kreativa mix av new wave, bitpop och mörk electro har Ras Bolding blivit något av en kultartist i sitt hemland, Danmark (läs gärna mer on honom i vår intervju här). 

Förutom att vara musiker är Ras även journalist, novellförfattare, DJ, serietecknare, driver den alternativa klubben Golem i Odense och kan till och med titulera sig baron (!).

Alltid fylld med kreativa idéer brukar han ständigt utveckla nya koncept, och den här gången har han överträffat sig själv. Ras Boldings senaste projekt är nämligen en konsert för gengångare!

Bakgrunden är följande: Coronapandemin har stängt ner klubbverksamheten i hela Europa. Streamade konserter är visserligen trevliga, men förhållandevis ooriginella. Ras Bolding tänkte, som vanligt, utanför boxen och kontaktade Magasinet i Odense, en konsertlokal som enligt vissa källor är hemsökt av osaliga andar.

Ras ambition är att spela för de eventuella spöken och vålnader som befinner sig i lokalen. Han har valt ut låtar som stämningsmässigt passar temat och kommer att flankeras av Marie Makaber och Olivia Obskur på bakgrundssång och elektronik. Naturligtvis bjuds det även på neonljus och en mäktig lasershow. ”Man måste anstränga sig lite om man ska väcka de döda”, menar Ras. 

Enligt Ras Bolding är fördelarna många. Konserten blir totalt säker ur Coronasynpunkt och inkluderar en minoritetsgrupp i samhället, de sorgligt bortglömda gengångarna. Helt i projektets anda kommer de tre musikerna att börja kvällen med en seans.

Men hur ska vi som (ännu) inte blivit osaliga andar kunna beskåda tillställningen? Jo, Ras hälsar att konserten kommer att filmas för att senare publiceras online, så att både musikälskare och spökjägare noggrant kan analysera innehållet. Ingen vet riktigt vad som kommer att fångas av kamerorna…   

Konserten tillägnas den kanadensisk-amerikanska illusionisten, skribenten och föreläsaren James Randi, som lämnade jordelivet förra året.

KONCERT FOR GENFÆRD – MAGASINET, ODENSE – 1. MAJ, MIDNAT. Läs mer här! 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Ras Bolding – hyllar H.C. Andersen med mörk elektronik i Odense

Vi känner alla till hans sagor. Tummelisa, Den lilla sjöjungfrun, Kejsarens nya kläder, Den fula …