Obsession of Time – “Don’t Look Back”

Obsession of Time, med Fredrik Frostengren, Andreas Ohlsson och Jane Jarl bakom maskinerna, har släppt en ny EP. Denna heter ”Don’t Look Back”, är utgiven på kvalitetsbolaget pbhmedia och innehåller hela fem remixer. Låter det intressant? Absolut! Zero Magazine tog tillfället i akt att prata med den skånska trion.  

God kväll, Obsession of Time, och tack för att ni tar er tid att svara på några frågor! Låt oss börja med att titta lite på er nya release, ”Don’t Look Back”. Hur skulle ni beskriva låten och varför har ni valt att släppa just den som singel? 
– Vi tycker att det är en låt som har bra fart och potential att fastna hos lyssnarna. Den känns som ett lyckat livstecken från Obsession of Time och blir dessutom en spännande kontrast till vår nästa singel, som kommer att dra i en helt annan riktning.  

 ”Don’t Look Back” kommer i hela fem remixer, signerade Tolchock, Damokles, Echoknocks, Neurobash och pbhmedias nya stjärnskott, SCALA. Vad tycker ni om remixer i allmänhet och dessa fem i synnerhet?
– Vi gillar själva att göra remixer. Delvis för att det är kul att grotta ner sig i andras låtmaterial, men även för att det är ett bra sätt att hitta nya infallsvinklar till sin egen musik. Dessutom hjälper det oss, mindre band, att få ut våra namn. Remixerna på ”Don’t Look Back” är snygga och intressanta allihop. Det är spännande att låta kollegor stöpa om vårt material, eftersom precis som vi finner nya saker i andras låtar, så finner de det i våra. Det blir alltid en överraskning eller två! 

Vad handlar ”Don’t Look Back” om, ifall ni skulle beskriva låtens innehåll och budskap?
– ”Don’t Look Back” är, precis som titeln antyder, en låt som handlar om att för mycket fokus på det förflutna kan leda till att man snubblar i nutiden längs vägen in i framtiden. Den skrevs med trummor och basgång som grund, för att skapa en känsla av hög hastighet framåt. Budskapet skulle kunna sammanfattas som: ”Vi kan aldrig gå tillbaka i tiden och göra något ogjort. Det förflutna kan lära oss, men det får inte stoppa oss från att fortsätta framåt. Använd istället dina erfarenheter som en guide vidare mot framtiden.”

Foto: Carl Bruce

”Dont Look Back” är ett smakprov från er nästa EP, som kommer till våren. Vad kan ni avslöja om det släppet?
– Låtarna på den kommande EP:n är till stor del skriva under samma tidsperiod som materialet på vår förra EP, ”Lost in Time”. Så de som har lyssnat på vår musik tidigare kommer att känna igen sig. Samtidigt utvecklas vi hela tiden och tar nya intryck, så varje EP utforskar i viss mån ny mark. EP:n blir en bra mix mellan nya och redan inarbetade idéer! 

Vi börjar närma oss jul. Vilken är, enligt Obsession of Time, världens bästa jullåt?
– Oj, det är ingen lätt fråga. Vi har ju sedan 2015 gjort en electrofierad cover på en mer eller mindre känd jullåt varje år. Om man tittar på denna samling låtar, så är vi extremt nöjda med förra årets mashup av ”Blue Christmas” och ”Blue Monday”. Det var ett spår som vi hade tänkt släppa på alla streamingtjänster, men som stoppades av algoritmerna, eftersom det klassades som en remix av ”Blue Monday” och då behöver man ett godkännande av originalartisten, vilket vi inte riktigt orkade lägga tid på. Om man däremot pratar om andras låtar, så slår hjärtat lite extra för Adolphson & Falks ”Mer Jul”. 

Vad har Obsession of Time för förhoppningar inför 2021?  
– Vi, som alla andra, hoppas förstås på att världen kan få kontroll över pandemin och att vi återgår till en lite mer normal tillvaro. Från ett musikperspektiv drömmer vi om att kunna gå på, men även själva genomföra konserter igen. Vi fick knappt spela låtarna från ”Lost in Time”, eftersom så många konserter ställdes in. Så vi längtar verkligen efter att kunna ställa oss på scen och presentera båda de senaste EP-skivorna! 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!