Wednesday , February 21 2024
Foto: Viktor Iko

Obsession of Time – bjuder på nyskrivet material

Obsession of Time, som består av Fredrik Frostengren, Andreas Ohlsson och Jane Jarl, gjorde ett flertal medryckande elektropoplåtar under slutet av åttiotalet, men gick därefter skilda vägar. För ett par år sedan återförenades de dock i samband med Nostalgifesten i Malmö, vilket blev startskottet för en comeback. Nu har de släppt sitt första nyskrivna material på nästan trettio år. Zero blev lite nyfikna och ställde några snabba frågor till Skånetrion. I klassisk avantgardekulturell anda valde de att svara kollektivt. 

God kväll, Obsession of Time! Er nya EP, Lost in Time, innehåller era första nyskrivna låtar sedan slutet av åttiotalet. Hur kommer det sig att ni slutligen bestämde er för att spela in nytt material? Hur tycker ni förresten att ni utvecklats som låtskrivare och musiker under de årtionden som gått?
– När vi återstartade bandet häromåret ville vi först koncentrera oss på det som aldrig blev avslutat 25 år tidigare, så vi började med att nyproducera gamla låtar. Men samtidigt skrev Fredrik och Andreas även nytt material, naturligtvis påverkade av att ha mognat och utvecklats som människor. Insikt och erfarenhet ger texter med större allvar och djup, medan den tekniska utvecklingen skapar förutsättningar som inte fanns under åttiotalet. Idag har vi mycket bättre koll på vad vi vill göra och har dessutom möjlighet att faktiskt få saker att låta precis så.

EP-formatet är ganska ovanligt nuförtiden. Hur kommer det sig att det blev just en EP istället för en singel eller en fullängdare?
– Vi släppte i och för sig “Higher Hope” som singel för ett tag sedan, men har annars kommit fram till att EP-formatet passar oss utmärkt. En handfull låtar där man är nöjd med alla! När vi började nyproducera de gamla låtarna tyckte vi att det blev lagom att presentera dem fem i taget. De första fem blev EP:n Time for Reflection och nästa fem EP:n Time and Space, som sedan kompilerades på albumet Closure. När vi därefter gick vidare med vårt nya material kändes det naturligt att fortsätta med fem låtar i taget. Även om det i slutändan visade sig vara så svårt att välja bort låtar att Lost in Time till sist blev en femspårs-EP med två ”bonuslåtar”, haha…

Obsession of Time, live i Malmö. Foto: Carl Bruce

Hur skulle ni beskriva Lost in Time för någon som aldrig hört talas om Obsession of Time eller er musik tidigare?
– Elektronisk pop med stor bredd. Våra rötter finns på 80-talets synthscen, men vi låter ganska moderna eftersom vi gärna använder den senaste tekniken.

Finns det några låtar på Lost in Time som ni är speciellt nöjda med?
– “Higher Hope” och “Aspects of Time”, sett till helheten. Sedan har var och en av oss starka personliga kopplingar till skilda låtar, vilket ger dem en extra dimension.  

En av låtarna på EP:n, ”… and Atlas Shrugged”, har en titel som leder tankarna till Ayn Rands omdebatterade novell från femtiotalet. Hur förhåller ni er egentligen till Rand och har ni något speciellt budskap med låten?
– Vi vill sprida både enkla och mer komplicerade budskap med vår musik. Ayn Rand var en av de mest inflytelserika tänkarna på 1900-talet och vad gäller Atlas Shrugged, så tycker vi att det är en välskriven roman som innehåller en intressant livsfilosofi kring individens frihet, som var och en kan ta ställning till. Låten skrevs för ett par år sedan, eftersom det då, 2017, var 60 år sedan Rands roman gavs ut. Vår text redogör för filosofin kring emancipation och objektivism, där avslutningsfrasen är en uppmaning att läsa boken.

Obsession of Time, live i Malmö. Foto: Carl Bruce

Är Lost in Time färgad av några andra artister, filmer, böcker eller livshändelser? 
– Titeln är till att börja med en blinkning till Blade Runner, som utspelas i ett fiktivt 2019. “Lost in time” är ett fragment från en av filmens starkaste repliker. Sedan är en stor del av inspirationen tagen från den berg-och-dalbana vi kallar livet. Vi har arbetat tillsammans på ett sätt som gjort att alla kunnat bidra med sina egna reflektioner och erfarenheter. Musikaliskt och produktionstekniskt finns alltid Depeche Mode i bakhuvudet, ett band som aldrig slutat att utvecklas och som hela tiden följt med i den tekniska utvecklingen. Annars hämtar vi ständigt inspiration från såväl gammal som ny elektropop, men även från band som Coldplay, Kent och Saint Etienne.

Ni spelade nyligen i Malmö. Kommer det att bli fler konserter med Obsession of Time framöver? 
– Än så länge är två spelningar spikade. En i Ystad den 29 november och en på Artefaktor Live 4 i Köpenhamn den 9 maj nästa år. Titta gärna förbi! 

Vill ni veta mer? Följ Obsession of Time på deras Facebooksida. 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Stilla Havet – ny EP och album på gång

Går det att vara mer nyromantiska än så här år 2023? Nej, sannolikt inte.  Stilla …