Wednesday , July 24 2024
Foto: Johan Jonasson

Obsession of Time – går mot en händelserik vår

Den skånska elektropoptrion Obsession of Time, med Fredrik Frostengren, Andreas Ohlsson och Jane Jarl bakom maskinerna, har mycket på gång. Dels jobbar de på en ny EP och dels står tre konserter på schemat i vår. Bland annat en som förband till självaste Lustans Lakejer i Helsingborg. Zero Magazine ville naturligtvis veta mer och tog en liten pratstund med herr Frostengren.  

Hej, Fredrik, och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Obsession of Time har tillbringat en hel del tid i studion de senaste månaderna. Vad är egentligen på gång? 
Jo, efter att ha släppt Lost in Time, som innehöll våra första nyskrivna låtar på nästan 30 år, så fick vi blodad tand och har nu börjat jobba på en ny EP. Ambitionen är att den ska släppas någon gång under 2020. Dessutom håller vi på att spela in en cover till en samlingsskiva som vårt skivbolag, Phbmedia, ska ge ut under våren.

Kommer de nya låtarna att gå i samma stil som era tidigare släpp eller har Obsession of Time förändrat sitt sound?  
Folk kommer definitivt att känna igen oss från Lost in Time, men samtidigt testar vi en del nya idéer. Vi spelar till exempel in de vokala inslagen tidigare i processen nu, vilket gör att låtarna växer fram på annorlunda sätt. Så man skulle kunna säga att vi utvecklar soundet, men behåller vår signatur. 

Den 14 mars ska ni vara förband åt Lustans Lakejer i Helsingborg. Vad kommer ni att bjuda den nordskånska publiken på?
– Det kommer att bli ett gäng låtar från vår senaste EP, Lost in Time, och ett par spår från tidigare släpp. Allt framfört med en rejäl portion spelglädje!   

Det här blir er andra Helsingborgsspelning. Den första ägde rum för ganska länge sedan. Närmare bestämt 1989, samma år som Berlinmuren föll. Vad minns ni från den tillställningen? 
– Det var en väldigt kul spelning. Dagen började dock inte speciellt bra, eftersom vi glömde bandspelaren, som skulle användas till vår backtrack, på tåget från Kristianstad. Det löste sig genom att vi fick låna en annan. Men den gick lite snabbare än vår, så vi fick stämma om alla syntarna. Efter att vi fått ordning på de tekniska problemen blev det i alla fall en riktigt bra konsert! Samma kväll spelade förresten ett då ganska okänt Helsingborgsband som idag är betydligt mer välkända: Covenant. Dessutom träffade vår kompis Robert Enforsen tre killar vid namn Richard, Leslie och Mats. Resultatet blev att Elegant Machinery började växa fram. Så man kan lugnt säga att det var en rätt händelserik tillställning…

Obsession of Time 1989

Om man jämför Obsession of Time anno 1989 med årets upplaga av bandet, vilka likheter respektive skillnader ser du då? 
– Vi är fortfarande samma tre medlemmar, vilket känns jättekul! Vår inställning till musiken är sig också ganska lik. Vi har behållit en del av de ”konstigheter” vi alltid haft för oss, som udda arrangemang och annorlunda ljudval. Samtidigt har vi utvecklats mycket och de verktyg vi har tillgång till idag ger oss helt andra möjligheter att skapa än för 30 år sedan, när man satt med en Atari ST och en 4-kanals portastudio. Rent utseende- och stilmässigt har vi kanske också förändrats pyttelite, haha…

Ni har spelat tillsammans med Lustans Lakejer två gånger tidigare. Hur känns det att stå på samma scen som Sveriges främsta new wave-legender? 
– Det är självklart extremt smickrande att få vara förband till Lustans Lakejer. Vi får dessutom möjlighet att nå ut till en publik som kanske inte hade upptäckt oss annars. Trevligt nog verkar många Lustans-fans verkligen uppskatta vår musik också!

Förutom spelningen i Helsingborg har ni en del andra spännande saker på gång på konsertfronten. 
– Ja, två spelningar är inbokade i Danmark! Först en festival på Jylland som heter Futurepop. Den är i april och vi kommer att spela tillsammans med bland andra svenska Octolab och danska SoftWave. I maj ska vi sedan till en festival i Köpenhamn som den mexikanska radiostationen Artefaktor anordnar. Det kommer att bli våra första konserter utanför Sverige, så vi känner oss väldigt laddade! 

Foto: Carl Bruce

Om någon skulle tveka, ge honom eller henne ett skäl till varför man absolut ska bege sig till Dickens i Helsingborg den 14 mars.  
– Man bör verkligen inte missa tillfället att se Lustans Lakejer, som både skrivit svensk musikhistoria och är ett fantastiskt bra liveband. Ovanpå det kommer vi att ge allt vad vi har på scen. Det kommer att bli en grym kväll! 

Avslutningsvis bad vi Fredrik att sätta ihop en liten Spotifylista med Obsession of Times bästa låtar, så att både Zeros läsare och publiken på Dickens kan lyssna in sig. 

Läs mer om spelningen med Lustans Lakejer på Dickens i Helsingborg här. 

Följ Obsession of Time här.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!