Wednesday , September 28 2022

Bowie-hyllningskonsert med Billy Corgan och Trent Reznor

Praktiskt taget alla artister Zero Magazine skriver om är, direkt eller indirekt, influerade av David Bowie.

Den 10 januari 2021 är det fem år sedan den store rymdmannen lämnade jordelivet. Två dagar tidigare skulle han fyllt 74, om han fortfarande varit med oss. 

Saknaden är minst sagt stor, men trevligt nog har den amerikanske avantgardepianisten Mike Garson, som under många år jobbade med Bowie, bestämt sig för att hylla sin framlidne vän. Närmare bestämt med en streamad onlineshow den 8 januari:

”I’d been wondering what to do for David’s birthday. We were supposed to be out with a Bowie Celebration Tour in January. That’s not possible for now. So I spoke with many friends who love David: alumni from throughout his career as well as great singers connected to him in special ways…”, berättar Garson.

Mike Garson lyckades direkt samla ihop ett mycket imponerande gäng. 

Till att börja med Gail Ann Dorsey, Earl Slick, Carlos Alomar, Kevin Armstrong, Erdal Kızılçay, Carmine Rojas och andra gamla kollegor, som alla varit med i olika upplagor av Bowies band.

Men även ”lärjungar” som Billy Corgan (The Smashing Pumpkins), Trent Reznor (Nine Inch Nails), Perry Farrell (Jane’s Addiction) och Ian Astbury (The Cult). Fler stora namn kommer att tillkomma. 

“What we’re planning is an amazing show with the most talented musicians from every period of David’s career, as well as phenomenal artists from many different genres. We’ll hear different interpretations of David’s songs; some with totally new arrangements that have never been heard before.”, avslöjar Garson.

Pliktprogram för alla vänner av intelligent, alternativ musik? Ja, definitivt! Skaffa en digital biljett, surfa in i början av januari och hylla den tunne bleke hertigen, alias Ziggy Stardust, alias Aladdin Sane… 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

David Bowie live i Los Angeles 1974 på bildskiva

They call them the Diamond Dogs.