Musik får pokerspelare i rätt stämning

Musik är en av mänsklighetens äldsta form av kultur. Det är också en av den mest utbredda och populära världen över. Det är någonting med instrument och sång som får oss att må bra och komma i stämning. Vi kan använda oss av musiken för att framkalla eller förstärka olika känslor. Snabba låtar kan få oss på gott humör och ge oss energi. Samtidigt kan mjuka toner i långsamt tempo få oss att komma ner i varv och slappna av. Spel är också en gammal kär form av kultur som människan gärna ägnar sig åt. Spänningen vi känner under spelets gång får oss också att känna olika känslor som lycka och eufori.

Skärpa koncentrationen
Det finns ju dock spel där det inte är bra att känna så mycket, eller i alla fall inte visa vad man känner för tillfället. Ett sådant exempel är poker. Begreppet pokeransikte är vida känt och innebär att ingenting av det man känner inombords syns i ens ansikte. Eftersom poker är ett taktikspel är det viktigt att kunna hålla sig lugn och rationell. Många pokerspelare använder musik för att kunna slappna av och avskärma sig mot intryck från omgivningen. Det kan hjälpa dem att lättare fokusera på spelet. Det är därför som man ofta ser professionella spelare som André Akkari, brasiliansk medlem av Team PokerStars, bära stora hörlurar under turneringar och matcher. Musik är också en hjälp för dem att kunna hålla ut under många timmar vid spelborden. På de stora turneringarna spelar de ofta poker under flera timmar i sträck och då kan rätt musik göra det lite lättare. Det är också en hjälp att använda sig av moderna hörlurar med brusreducering. Det sparar en hel del energi att få slippa lyssna på sorlet från en spelhall fylld med människor.

Headphones

Lugna det undermedvetna
Vilken musik är då bäst att lyssna på när man spelar poker? Ja, hur långt är ett snöre? Skämt åsido så finns det säkert lika många svar som det finns pokerspelare. En metod är ju att använda musiken som ett slags filter mot störningar utifrån. När vi sitter vid pokerbordet och spelar så jobbar vi med vårt medvetna jag, det är den delen av hjärnan som kan koncentrera sig på vilka kort som ligger på bordet, vilka kort som är troliga att dyka upp här näst, vad våra motspelare kan tänkas ha för hand och så vidare. Samtidigt har vi vårt undermedvetna som jobbar åt oss. Det är programmerat på så sätt att det ska reagera på ljud eller annat som kan innebära ett hot. För en människa som var ute på stäppen och var fullt koncentrerad på att hitta ätliga bär var detta fenomen livsnödvändigt. Det undermedvetna kunde direkt reagera på ljudet av en kvist som bröts, som kunde vara tecken på en hotande fara. För en pokerspelare som sitter vid spelbordet är det bara en nackdel att ha ett undermedvetet som hela tiden reagerar på plötsliga ljud. Det är inte troligt att det dyker upp någon hotande fara så det tar bara onödigt med fokus från spelet. Då passar det utmärkt att ha på någon form av lugn och skön musik i bakgrunden som bildar som en matta av ljud att mata det undermedvetna med.

Piano

Olika smak
Andra spelare använder sig av musik för att komma i stämning och hålla humöret uppe. En metod som används av en del pokerspelare är att lyssna på samma låt om och om igen. Detta är en metod som först började användas av programmerare i Silicon Valley när de riktigt ville skärpa koncentrationen och hålla den kvar under många timmar. Då väljer man ut en låt som man gillar, med en lagom snabb rytm och en text som man lätt känner igen och kan relatera till. Sen finns det naturligtvis de spelare som helt enkelt sätter ihop en spellista med sina favoriter. Att sätta ihop en lista med helt ny musik är nog inte att rekommendera eftersom det hela tiden kommer att överraska ditt undermedvetna med nya ljud och ord som kommer att dra din uppmärksamhet bort från korten på bordet.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …