Lustans Lakejer – live på din skärm från KB i Malmö

Den 27 juni spelar Lustans Lakejer på KB i Malmö. I vanlig ordning  kommer det att bjudas på elegans, dekadens och ett diamanthalsband av hits. Unikt är däremot att konserten sker via länk. Zero Magazine ville gärna veta mer och växlade några ord med Johan Kinde. 

Hej, Johan, och tack så hjärtligt för att du tar dig tid att svara på några frågor! Vi befinner oss nu i en märklig tid. Hur har vårens pandemi och samhällets försiktighetsåtgärder påverkat dig och Lustans Lakejer?
– Det har varit ett par tuffa månader för hela nöjesindustrin, men Lustans Lakejer tillhör inte de värst drabbade. Vi tvingades bara ställa in en konsert i våras, en utsåld spelning i Örebro. Vi räknar dock med att den blir av i september istället. Däremot har vi valt att skjuta fram vår stora höstturné, eftersom de spelningarna skulle innebära folksamlingar ganska långt över den nu rekommenderade storleken. Kort sagt har vi, precis som alla andra, påverkats av den prekära samhällssituationen, men vi har försökt att göra det bästa utifrån förutsättningarna och jobba så mycket som möjligt i studion. 

Den 27 juni gör ni er första livestreamade konsert någonsin. Intressant nog sker detta på KB i Malmö. Hur kommer det sig att det blev Skåne istället för hemstaden Stockholm? 
– På pappret kan det naturligtvis verka lustigt att åka 120 mil, fram-och-tillbaka, för att spela inför en tom lokal, men KB hörde av sig och eftersom vi hört mycket gott om deras livestreamningar så nappade vi på erbjudandet. 

Livespelningar brukar normalt innebära mycket interaktion mellan bandet och publiken. Hur blir det att göra en hel konsert utan att ha applåder att reagera på? 
– Det kommer att bli en spännande utmaning! I vanliga fall brukar jag ha ett bra utbyte med publiken genom mitt mellanprat, men den här gången blir det snarare envägskommunikation. En annan skillnad är att det inte blir några extranummer i ordets vanliga mening, utan istället kommer vi att köra alla låtar i ett sträck. Men vi ska göra vad vi kan för att sätta ihop en välbalanserad setlist med både äldre och nyare favoriter. Förhoppningsvis kan det bli avslappnat på scen också, ungefär som när vi soundcheckar.

Johan Kinde. Foto: Petter Duvander

På vissa fotbollsmatcher som spelats inför tomma läktare har hemmalaget lagt in ”förinspelade applåder”. Skulle det kanske kunna vara en möjlighet även på onlinekonserter? 
– I teorin är det en kul tanke. En av de första skivorna jag köpte som tonåring, ”Teenage Rampage” med The Sweet, startar faktiskt med fejkat publikjubel. Men det skulle förmodligen inte funka lika bra på KB, när man troligen ser att stället är tomt, så med största sannolikhet avstår vi, haha. 

Vissa band har haft ett kommentarsfält på sina livestreamade konserter, där fansen kunnat reagera i realtid. Är det något ni funderat på?
– Nej, men det är en intressant idé. Vi får kolla upp om det är tekniskt genomförbart. Fast frågan är om vi skulle hinna läsa deras kommentarer och önskningar. Det brukar vara ganska mycket att hålla reda på när man står på scen. Men vi ska överväga det. 

Har du kollat på några bra livestreamade konserter nu under karantäntiden, som inspirerat dig? 
– Inte än. Vi har haft fullt upp i studion den senaste tiden. Men jag tänkte gå igenom några konserter den kommande veckan. Det ska bli intressant att se hur andra går tillväga när de uppträder inför tomma läktare.

Finns det någon möjlighet för lyssnarna som avnjuter er konsert att visa sin uppskattning?
– Eftersom konserten kommer att medföra vissa utgifter, som resor och hotell, uppskattas allt finansiellt stöd. Det kommer att finnas möjlighet att köpa en ”stödbiljett” eller swisha över en donation. Efter spelningen dricker vi, som ni vet, gärna ett glas champagne. Tyvärr får vi göra det utan våra fans den här gången, men det finns möjlighet att bjuda mig och bandet om man skulle ha lust. Vi är otroligt tacksamma för all support i dessa hårda tider.

Som du redan nämnt, så befinner sig Lustans Lakejer i studion. Vad har vi att se fram emot framöver?
– Inget är hugget i sten, utan det beror på hur samhällssituationen utvecklas, men vi funderar på att göra en mindre konsert i Stockholm i höst och i samband med det släppa en EP. Vi har så pass mycket bra material färdigt att en singel skulle vara för lite, men samtidigt vi vill nog hålla på fullängdaren till nästa år. Så troligtvis kommer det att bli en eller rentutav två EP:er framöver, och på dem kommer i så fall vissa av låtarna vara exklusiva just för EP-skivorna.

Finns det något annat du vill hälsa Zeros läsare? 
– I vanliga fall brukar alla trevliga möten vara något av det bästa med spelningarna, men den här gången får vi göra saker lite annorlunda. Jag hoppas att så många som möjligt unnar sig ett glas vin och går in via Facebook eller KB:s hemsida, så gör vi det bästa utifrån omständigheterna och har en förtjusande kväll tillsammans. Lustans Lakejer kommer att göra vårt allra bästa för att den här konserten ska bli exceptionellt bra. Bienvenue, chers amis!  

Johan Kinde. Foto: Thron Ullberg

Se konserten genom någon av följande kanaler: 

https://www.facebook.com/LustansLakejer
https://www.facebook.com/kulturbolaget
https://www.facebook.com/kbwestgbg
https://www.youtube.com/user/KulturbolagetVideo
https://www.twitch.tv/kulturbolaget

Donationer/Stödbiljetter: 

Swish: 123 342 49 67 
Bjud bandet på ett glas Champagne: 95:- (via Swish)

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Julian Brandt – “AI: (Stephen Hawking Version)”

Han är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby.  Han har samarbetat med …