Wednesday , April 17 2024

V/A – Fuzzy Patterns – A Tribute To Tages

Betyg - 8

8

En hyllningsplatta till ett av 60-talets största svenska popband.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Segat Records

Shanes, Hep Stars, Ola & The Janglers, Mascots, Maniacs, Hounds och Slamcreepers… 60-talets svenska popband var många och framgångsrika. Tages var ett av de allra största och blev kallade ”Västkustens Beatles” efter att man vunnit en popbandstävling som Göteborgsposten arrangerade 1964.

Göran Brandels (som skrivit en bok om bandet) och Peter Torsén (känd från popbandet Heartbreak) har producerat denna utmärkta hyllningsplatta till Tages, ett av de största svenska popband vi hade i Sverige på 60-talet, jämte Hep Stars och Shanes. Bandet existerade mellan 1963–1968 och namnet Tages tog man då gitarristen Dan Larsson hette Tage i mellannamn. Det ansågs nämligen vara det töntigaste mellannamn någon i bandet hade. Tages skrev mycket av sitt material själva, men som de flesta på den tiden lirade man även en massa covers. Här gör ett flertal band – de flesta tämligen okända – covers av Tages-låtar istället och det är något av en skattkista för den oinvigda att glänta på locket till. Cd:n inleds med ”A hommage to Tages” som framförs av Two Of Us och den avslutas med låt 17 som heter ”In my dreams” och som framförs av The Soundtrack Of Our Lives med Tommy Blom (Tages originalsångare som avled 2014) och Göteborgs symfoniker. Denna låt liksom “Sleep Little Girl”, “Don’t Turn Your Back”, “The One For You”, “Every Raindrop Means A Lot” och “I’m Going Out” var några av de hits Tages hade när det begav sig och på Fuzzy Patterns finns samtliga. Mycket av Tages material är snällt, mjukt och inställsamt romantiskt, men här finns även en del psykedeliska grejer och lite tuffare garagerock som t.ex. ”The man you´ll be looking for” som The Mop Tops gör en utmärkt version av. Några andra höjdpunkter här är Max Lorentz version av ”People without faces”, ”Fantasy island” med The Rumms och titelspåret ”Fuzzy patterns” som The Most lirar. Helt klart en kärleksfull hyllningsplatta.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Popåret 1967 - Bokomslag

Popåret 1967

Popåret 1967 anses vara det bästa någonsin enligt författarna Rolf Hammarlund och Peter Torsén och i denna gedigna …