Tuesday , April 16 2024

First Hour – ny experimentell elektronisk samlingsplatta

Omslag: EY-Rekords

Det slutna sällskapet Electronically Yours består till stor del av musiker med ett gemensamt intresse för elektronisk musik. Med det som minsta gemensamma nämnare är spridningen ändå enorm. Här finns allt från de som kan nicka gillande med ett par lurar och tre timmars slumpbrus i öronen, till de med skira pop-röster och de som helst förlorar sig i smäktande syntstråkar representerade.

Mikael Larsson, till vardags huserande i Düsseldorf-doftande duon Datapop, kläckte idén. Hur skulle det vara om gruppens medlemmar tog sig an en tävling i musikskapande? Men här var inte G-son och de andra inbjudna. Här gällde det att lyckas ta sig ur sin komfortzon och skapa en låt i en genre man troligen aldrig gett sig på. Gruppens frivillige lekledare, Covenants Joakim Montelius, utsåg premiärveckans utmaning ”Glitch”. Nio modiga resenärer kastade sig över uppgiften – att, efter vissa sanktionerade förberedelser, skapa en låt på en timmes effektiv arbetstid.

Förutsättningarna, att skapa musik på en begränsad tid och troligen inom en genre man inte själv arbetar i normalt, kan verka avskräckande. Men fasta och snäva ramar visade sig snarare hjälpa kreativiteten på traven. Efter mindre än en vecka var det dags för premiärlyssning. Responsen blev så översvallande att den gemensamma slutsatsen var att materialet bara måste släppas ut på grönbete så att fler kan få chansen att höra resultaten.

First Hour är resultatet av en process som närmast blev en chock för mig, säger Joakim Montelius. Jag skulle själv aldrig kunna prestera en låt under de här förutsättningarna, det är inte så jag jobbar. Men jag är desto mer imponerad av mina kollegor och ser mycket fram emot kommande stordåd när den här lilla ”tävlingen” går vidare i gruppen.

First Hour finns nu på Spotify:

Om Per Lotsander

Kolla även

Page – Aska under mitt skinn

Eddie Bengtsson är inte USA:s 45:e president. Bland de troligen 42^23 saker som skiljer dem …