Broken Filters – Uncharted Territory

Betyg - 8

8

Störig, skramlig, skitig, improviserad och fullkomligt underbar musik.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Rhythm Ace Recordings / Bengans

Tröttnat på tillrättalagd popmusik utan tuggmotstånd ännu? Kanske redo för lite mer skit under naglarna och ett råare sound? I så fall är Broken Filters och deras andra album Uncharted Territory ett tilltalande och spännande alternativ. 

Det är ofta melodiskt, låter improviserat och experimentellt till stora delar, skramligt och ibland bökigt, men med flera riktigt bra låtar och ju fler gånger jag lyssnar till Uncharted Territory desto bättre blir plattan. Jag gillar Mats Grönmarks sång, då den inte är vacker men har desto mer av karaktär och uttrycksfullhet, lite som David Thomas i Pere Ubu. Förutom Grönmark (ex-Burek V, Eve And The Last Waltz) som också lirar gitarr består Broken Filters av Eva Lalander (också från Eve And The Last Waltz) på synth, Christian Sandell på bas och Johan Svahn på trummor. Allt annat än obetydliga gästmusiker är Carl Schöier på Hammondorgel och Gustav Nygren på saxofon. Dessa herrar gör mycket för soundet på albumet och det är lite märkligt att de inte ingår i bandet då det är svårt att tänka sig plattan utan dem. Uncharted Territory inleds med tungt Velvet Underground-rockiga ”Video tape” som fläskar fram likt en svettig ångvält. Mer stillsamt melodiöst och direkt vackert blir det i instrumentala ”B 18” och det fortsätter med melodiöst vemod i fina låtar som ”I see you”, titelspåret som strålar av orgeltoner, och avslutande ”Words” som biter sig fast i medvetandet. Instrumentala ”Avdelning fem” känns som ett jam från det tidiga, påtända 70-talet (vilket alltså är en bra sak) och längsta spår här är över 13 minuter långa ”Frontera Amarillo” som är fullkomligt skoningslös med vild saxofon. Ett tredje album med Broken Filters är utlovat till i vinter och ska tydligen innehålla ”olyssningsbart oväsen”, vilket jag hoppas är en grym överdrift. Uncharted Territory är nämligen allt annat än olyssningsbar.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ghost of Jericho ger med finess ut sin smutsigt eleganta elektro-hit “Babylon”

James Coleman, tidigare medlem i gruppen Bonhom, har nu valt att verka som soloartist under …