Datapop – Sterne – I

Betyg - 8

8

En stabil uppföljning och lovande inledning på vad som komma skall?

User Rating: Be the first one !

”Det här låter precis som Depeche Mode!” Precis så har ingen någonsin sagt om Datapop. Bandets influenser har snarare en lätt anstrykning av ruhrtronica, eller varför inte en air av düsseldorfiana? Men det är både synd och onödigt att hänga upp sig på att det finns tydliga referenser, för Datapop står alldeles utmärkt på egna ben.

Det är i dagarna nästan exakt fem år sedan jag skrev om herrarna Wilhelm och Larssons debut-EP Ett. Sedan dess har det även hunnit komma ett album, Pop, och en handfull andra livstecken i form av remixer och deltaganden på samlingsplattor. Men nu har det alltså äntligen kommit nytt livstecken. Denna gången återigen via en EP, ett format jag verkligen kan uppskatta.

Sterne – I får vi följa med upp och utanför atmosfären och låter de eteriska tonerna föra oss ut i världsrymden.

Datapop använder själva termen ”svensk melankoli” för att beskriva sig själva. Det stämmer fint in på Sterne – I. Inledande ”Schwarzes Loch” visar sig vara min favorit med sitt lugna tempo, sin minimalistiska ljudbild och sina suggestiva röster. Det är plattans kortaste spår, helt i onödan. Här hade jag gärna sett en 8-minuters maxiversion.

”Sonne” är lite mer klassiskt Kraftwerk à la 1977-78 någonting. Det är en imponerande välgjord och söt visa, men inte min grej på samma sätt som inledningsspåret.

Titelspåret ”Sterne” söker sina rötter ännu lite tidigare tillbaka på 70-talet och är en tilltalande experimentell utflykt jag uppskattar desto mer då. Här blir det radioaktiv rumba för hela slanten och det är smått oemotståndligt faktiskt.

För att sedan ta oss ut i den svarta stillheten drar avslutande ”Weltraum” återigen ner på tempot. Den är sju minuters svävande och svindlande tripp i nollgravitation och lockar onekligen iväg tankarna till vad vi kommer att få möta härnäst. En Sterne – II verkar ju inte helt orimligt? Jag håller tummarna – så gott man nu kan göra det med de här jädra astronautvantarna.

Lördagen 1 februari 2020 släpps Sterne – I på streamingplattformarna men du kan göra en desto större kulturinsats genom att köpa den direkt från bandets Bandcamp här istället.

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

Space March – bjuder på Kraftwerkvibbar i “1010011”

Australien har gett oss mycket bra musik. Som The Church, The Go-Betweens, AC/DC, Nick Cave, …