Datapop – Pop

Betyg - 8

8

Svensk Düsseldorfiana av yppersta klass.

User Rating: Be the first one !

Sveriges troligen främsta krängare av Düsseldorfiana har äntligen släppt nytt material. Anders Wilhelm och Mikael Larsson utgör duon Datapop, som 2014 hade vänligheten att ge oss debuten Ett. Den följdes under 2015 upp av en handfull remixer, men nytt material lät vänta på sig till två tredjedelar in i julkalendern 2016.

Så vad gömmer sig bakom lucka 16? Återigen kallar man produkten för en EP, men band har kommit undan med både färre låtar och kortare speltid på album. Pop erbjuder sju låtar av den höga kvalitet vi kommit att vänta oss av Plonk-artisterna, inte minst Datapop.

Datapop - PopPop visar upp nya sidor av de enormt talangfulla herrarna Larsson och Wilhelm. Stundtals blir det betydligt mjukare i kanterna på debutuppföljaren. Datapop blir på Pop lite mänskligare, lite snällare och lite långsammare. Tydliga exempel är “Hertz” och “Unterwegs”, förvisso två finslipade pärlor som säkerligen kommer att hitta sin publik, även om de inte fungerar lika bra på oss kalla maskin-fans.

Men det finns gott om höjdpunkter även för mig. “Europa-stern” tar Trans-Europe Express och flyttar den till en multilingvistisk favorit som platsat på Tour de France Soundtracks med bravur. “Berlin” tar mig på skönt återbesök i en stad jag gärna vistas i. “Machine-pop music” visar att det finns lite fart i galoscherna fortfarande, ett utmärkt blippigt gladpiller. Slutligen är “Waveforms” ett minimalt mästerverk med härligt skorrande vocodersång som avrundar plattan på ett utmärkt behagligt vis som skapar utrymme för snart återhörande.

Pop går att handla i digital form på Datapops Bandcampsida för en futtig dryg femtiolapp. Provlyssna direkt här nedan.

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

Space March – bjuder på Kraftwerkvibbar i “1010011”

Australien har gett oss mycket bra musik. Som The Church, The Go-Betweens, AC/DC, Nick Cave, …