Roya – tillbaka med “Blood”

Roya, som de senaste åren fått mycket positiv uppmärksamhet för sin välproducerade cold wave, släpper en ny singel på klassiska Labrador Records. Denna heter ”Blood” och vi passade på att ställa några snabba frågor till den Stockholmsbaserade amerikanskan. 

Hej, Roya, och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Vad handlar egentligen din nya singel, ”Blood”, om? 
– I stora drag handlar den om att förlora kontrollen. Över kroppen, tankarna eller något annat i livet. Men även om att det är ibland kan vara okej att inte försöka motverka vad som händer.

Har något speciellt inspirerat ”Blood”?
– Låten skrevs faktiskt under en period när jag hade problem med svår mens. Det var jobbigt att gå igenom och tyvärr finns det fortfarande ett tabu i vårt samhälle att prata om ämnet. Jag är inte en person som är ute efter att chocka omgivningen. Jag vill bara inte behöva skämmas över vad händer med min kropp och tycker att det är viktigt att arbetsplatserna tänker på saker som mensskydd på alla toaletter. Men samtidigt är jag ganska privat av mig och det är en svår balans att försöka påverka omvärlden utan att förlora sig själv genom att passera sina egna gränser.

I vår släpper du ditt nya album, Pulse. Kändes “Blood” som den självklara singellåten från skivan? 
– ”Blood” var den första låten jag skrev till Pulse och den har hela tiden känts som rätt val för förstasingeln. Dels för att den har en ganska enkel struktur och ett tema som alla kan förstå, men även för att den blev lite mörkare än resten av skivan. Det var egentligen inte min ambition att skriva något jättemörkt, men eftersom jag gillar kuslig musik blev jag nöjd med hur låten utvecklades. 

Hur kommer Pulse att låta i jämförelse med din förra fullängdare, Hive?
– Precis som på Hive, så blir det en hel del experimenterande med olika typer av ljud. På Pulse har hårdvarusyntarna fått större utrymme. Jag ville ha ett mer dynamiskt och smutsigt sound, men även lite enklare låtar och vanligare låtstrukturer. Materialet på Pulse är dessutom gjort för att fungera bra live och vara kul att framföra på scen.  

Vad hoppas du på inför år 2020?
– Det kommer att bli svårt att toppa 2019, eftersom jag både vann Manifestpriset, fick spela tillsammans med Ladytron och blev signad till Labrador Records. Men en dröm inför framtiden är att kunna försörja mig helt på musiken. Att göra musik och spela live samtidigt som man jobbar heltid är inte hållbart i längden. Ibland känner jag mig rädd för att gå in i väggen. Jag blev tvungen att ta ledigt några månader tidigare i år för att få klar Pulse och kunna vila ut mig ordentligt. Hursomhelst så ser jag fram emot att arbeta tillsammans med Labrador under 2020 och spela live på nya ställen. Förhoppningsvis kan jag även nå ut till en bredare publik. Helt säkert är att jag kommer att fortsätta göra olika former av musik till olika projekt!

Följ Roya på hennes Facebooksida här
Köp Royas musik här
Botanisera i Labrador Records starka artistutbud här

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!