Wednesday , June 19 2024

Lower Dens – The Competition

Betyg - 7

7

Syntig drömpop om allvarliga ämnen till sofistikerad musik.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Ribbon Music / Playground Music

Syntar, trummaskiner, Jana Hunters sång och 11 låtar med en skönt svävande drömpopkvalitet är vad The Competition innehåller. Det här är Lower Dens fjärde album och gruppen har förvandlats till en duo sedan sist.

Det är lätt att höra den här plattan men ändå missa den. Den skriker inte, exploderar aldrig, sätter inte upp ett rödglödgat långfinger av hat i luften. Nej, The Competition är sofistikerad, närmast sensuell och elegant, ja rent utav romantisk, åtminstone om man inte lyssnar på texterna. Jana Hunter skriver nämligen om ämnen man traditionellt förväntar sig andra, mer ilskna musikgenrer till. Sångerna på The Competition kritiserar den moderna kapitalismen, de handlar om osäkerheten och ångesten vi människor dealar med dagligen, om politik, om plutokratin och identitet. Hunter identifierar sig som icke-binär och genomgår en såväl medicinsk som social övergång efter att i åratal ha undertryckt sitt sanna jag, så detta är ett ämne hen tagit upp även på tidigare plattor. Det finns ytterligare en anledning till att lätt missa den här skivan när man hör den för första gången. Melodierna och låtarna är av en sådan karaktär att de först framstår som aningen slätstrukna och nästan anonyma. Men The Competition är sådan att den växer med lyssningarna och den behöver några sådana för att landa rätt. Skivan kräver koncentration, uppmärksamhet, och ger du den det får du belöningen så småningom. Jana Hunter och Nick Younes har skrivit samtliga låtar tillsammans utom en Jana skrivit själv, en hon skrivit med Elon Battle och en tillsammans med – något överraskande – självaste Chris Isaak.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Nordic Act – “Döm inte mig”

Den Göteborgsbaserade elektroniska duon The Nordic Act, med Andreas Andersson som maskinskötare och Linnéa Törnqvist …