Wednesday , July 17 2024
Ninjaspark 2024
Foto: André Jofré

Ninjaspark återuppstår med 8-Bitars magi

Under den kyliga decembernatten 2006, i Sveriges snötäckta landskap, tändes en gnista som skulle utvecklas till fenomenet Ninjaspark. Denna mystiska grupp satte ut på en mission att omvandla musiklandskapet. 

2011 blev det tyst från gruppen men efter 13 års tystnad har nu blipblopbandet äntligen bestämt sig för att göra göra comeback, redo att återta sin plats på tronen som TV-spelsmusikens obestridda härskare. För att fira denna återkomst har bandet grävt fram en gammal livefavorit, “Dansmattan”, som nu fått en fullständig makeover med en ny, fräsch ljudbild som hämtar inspiration från 8-bitars guldåldern.

Den 12 juni släpper sedan bandet sin kommande ep Extraliv där inledande spåret “Dansmattan (Marras Remix)” följs upp av låten “Extraliv” som spinner vidare på samma tema. Låttiteln anspelar på bandets egen återuppståndelse från de döda, och den ombytliga melodin berättar hela historien – från glädjeruset i mitten av 00-talet när Ninjaspark tog sina första stapplande steg, till sorgen över uppbrottet 2011. Men likt ett oväntat extraliv avslutas låten på en positiv not, med ljudet av en ny början.

“Skepnadsskiftare” är en musikalisk kameleont, två låtar i en, som förvandlas till något helt annat vid midnatt. “Fulsnygg” är irriterande smittsam och erbjuder en fängslande blandning av kantighet och skönhet. Den avslutande låten, “Spåra Ur”, är både en uppmaning till publiken att gå bananas när Ninjaspark återförenas på Subkultfestivalen i Vänersborg i sommar, och en indikation på bandets vilja att utmana sina egna musikaliska gränser.

Ninjasparks återkomst är inte bara en nostalgitripp utan också ett bevis på att 8-bitars magin lever vidare. Bandets nya alster fångar säkerligen in både gamla fans och nya lyssnare, och för med sig en frisk fläkt av retroinspirerad innovation till musikscenen.

Välkommen tillbaka, Ninjaspark.

EP:n Extra liv släpps digitalt via Electric Fantstic Sound den 12 juni.

  1. Dansmattan (Marras Remix)
  2. Extraliv
  3. Skepnadsskiftare
  4. Fulsnygg
  5. Spåra ur

Lyssna på första smakprovet från ep:n “Dansmattan (Marras Remix)”

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Publikhavet under VNV Nations konsert i Göteborg

VNV Nation kommer till Subkultfestivalen i sommar.

VNV Nation kommer till Subkultfestivalen för deras enda konsert i Sverige under 2024. VNV Nation …