Hem / Recensioner / Album / Bruce Springsteen – Western Stars

Bruce Springsteen – Western Stars

Betyg - 6

6

Snygga countrypoplåtar som klätts i maffiga orkestrala skrudar.

User Rating: Be the first one !
Bruce Springsteen Western Stars
Skivbolag: Columbia / Sony.

Många tänker nog på Bruce Springsteen som en bredbent rocker som varje sommar intar Ullevi, där han vrålar ”Born in the USA” för allt vad tygen håller. Denna klichébild är dock inte helt rättvis.

Precis som ikonkollegorna David Bowie, Prince och Madonna har ”bossen” en mångfacetterad och varierad katalog i bagaget.

Livsbejakande soulrock på de tidiga skivorna, själfullt mörker på Darkness on the Edge of Town, melankolisk folkmusik på Nebraska, dramatiska syntmattor på Tunnel of Love, new wave-experiment på Human Touch, bluegrass på We Shall Overcome och listan kan göras längre.

Kort sagt är Mr. Springsteen alltid god för en överraskning. Så även vid 69 års ålder. Nya Western Stars utökar nämligen bossens musikaliska palett ytterligare. Den här gången bjuder han på något så exotiskt som vilda västern-romantik med storslagna Burt Bacharach-arrangemang.

Snygga countrypoplåtar har klätts i maffiga orkestrala skrudar och flera av spåren leder tankarna till ett imaginärt filmsoundtrack. Det doftar Roy Orbison, Chris Isaak och tidiga Scott Walker. Låttitlar som ”The Wayfarer”, ”Chasin’ Wild Horses” och ”Moonlight Motel” ger en ledtråd om stämningen.

Det är svårt att ha några direkta invändningar på Western Stars. Det skulle möjligen vara att jag saknar den energi, det hjärta och den smärta jag brukar förknippa med Springsteen. Här finns inget som kan jämföras med varken ”Rosalita”, ”Bobby Jean”, ”The Fever” eller ”Tougher Than The Rest”.

Men å andra sidan har bossen redan utforskat de vägarna. Western Stars är ett steg i en ny riktning och jag måste lyfta på (Stetson)hatten för att Springsteen fortfarande utmanar.

Mycket som är bra i livet är inte självklart, utan behöver tid för att mogna och växa fram. Även om jag inte är helsåld på Western Stars efter ett par genomlyssningar inser jag att här finns mycket potential. Ge mig ett halvår och det är möjligt att jag höjer betyget åtminstone ett snäpp. I dagsläget nöjer jag mig dock med att konstatera att både ”Sleepy Joe’s Cafë” och ”Tucson Train” är värdiga bidrag till bossens makalösa låtskatt, att Western Stars erbjuder rakt igenom angenäm lyssning och att Bruce Springsteen fortfarande håller stilen.

Kommentarer

Kommentarer

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Hot Chip: Dancing in the Dark

Hot Chip videoaktuella med en cover av Bruce Springsteens "Dancing in the Dark".