Gitarrer som samlarobjekt

Många musikfantaster och samlare runt om i världen lockas till de stora gitarrauktionerna. Det skulle betyda allt i världen för dem att få äga sina rockhjältars gitarrer, som givit sina fans så mycket att hurra för. Och nu för tiden när rocklegender trillar av pinnen höjs deras gitarrer i betydelse, men givetvis också i värde.

Det finns givetvis lockande gitarrer som inte behöver ha tillhört någon jättestor ikon, utan som kanske istället finns i få exemplar. Dessa är mer förekommande att gemene man har råd med. Den som är sugen på att buda på en gitarr men inte har pengarna i fickan, kan se vad det finns för möjligheter att låna genom Sverigekredit, där man kan jämföra olika lånegivares erbjudanden och räntor.

Gitarrerna med högst värde

Eric Claptions Brownie stratocaster
Visst är han en gitarrgud, Eric Clapton. Även om han har sina rötter i blues och 70-talsrocken kan han spela precis vad som helst. Han har vid flera tillfällen sålt av en del av sina gitarrer, men för många är hans Brownie stratocaster från 1956 mest värdefull. Det är nämligen med den som han spelade in den legendariska rocklåten “Layla” på plattan “Laya and Other Assorted Love Songs” (1970). Han använde gitarren också under delar av sin tid med bandet Cream. Eric Claptons Brownie stratocaster såldes på auktion för 450 000 dollar.

Bob Marleys Washburn
Reggaemästaren Bob Marley dog redan på 80-talet, men hans musik lever minst sagt vidare. Med hits som “Three Little Birds”, “One Love”, “Is this Love” och “Could You be Loved” anses han vara en av de största genom tiderna. Hans Washburn-gitarr var en av företagets första elektroniska och hölls i fint skick. Jamaicas regering klassar den idag som nationell kulturskatt. Är värderad till 1.2 miljoner dollar.

Jimi Hendrix Fender stratocaster
Den största gitarrguden av dem alla var inte verksam under många år, men hann göra ett ordentligt avtryck på musikvärlden. Miljontals gitarrister försöker sig på hans spelstil och låtar. Fender stratocastern han använde på den legendariska Woodstockfestivalen 1969 har högre värde än någon annans. Gitarren köptes för 2 miljoner dollar och står idag på Experience Music Project i Seattle. Den enda gitarr som värderas till mer pengar är Reach Out to Asia stratocaster, välgörenhetsgitarren som signerades av stjärnor som Keith Richards, Mick Jagger, Jeff Beck, Paul McCartney, Malcolm Young och flera. Dess budgivning ledde till att en köpare lade knappt 3 miljoner dollar på att köpa hem den.

Ja, vi kan med säkerhet säga att gitarrer betyder mycket. Får du någonsin chansen att buda hem en gitarr du gärna vill ha, så försök ta den!

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

The band HEALTH

HEALTH rekryterar Lauren Mayberry från CHVRCHES för ny version av “ASHAMED”

HEALTH har släppt ännu en spännande remix, denna gång av “ASHAMED”, en av höjdpunkterna från …