Novocibirsk – Télévision 1945 Vol 1

Betyg - 7

7

Fransk syntmusik från förr, uppgrävd, restaurerad och till slut utgiven i sin rätta form.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Production B

Mellan 1982 och 1993 satt fransmannen Hervé Isar och komponerade syntmusik i sin hemmastudio. Han skapade ett nätverk av syntar och analoga sequencers, oscillatorer och annat kul som spelades in på dåvarande bandspelare. Idag finns en del av detta material samlat på Télévision 1945 Vol 1 med Novocibirsk.

Novocibirsk inspirerades av syntpionjärer från 70-talet och sina samtida kollegor på 80-talet. Han försökte samtidigt göra något eget av influenserna och lyckades rätt bra. Flera låtar, delar av låtar och diverse experiment räddades från mer eller mindre risiga band från forntiden och digitaliserades till DAT för att sedan ges ut på CDr av artisten själv. Men nu har nio av dessa låtar dessutom restaurerats så att de låter riktigt bra. Det är dessa ni kan höra på Télévision 1945 Vol 1 och förflyttningen till det underjordiska, tidiga 80-talets minimalism och syntmusik är ett faktum. Merparten av låtarna här är instrumentala, men Novocibirsk var tydligt förtjust även i vocoders så hans robotliknande röst förekommer också på några spår, vilket oundvikligen medför en stark retrokänsla för lyssnaren. Vi minns väl alla hur band som belgiska Telex och silversprayade, franska Rockets ägnade sig åt denna vokala estetik? Novocibirsk baserar mycket av sin musik på upprepningar där melodierna svävar ovanpå den hypnotiska effekt som repetitiva slingor och rytmer utgör. På så vis får den här musiken mig att tänka på legendarer som Klaus Schulze och Tangerine Dream när det begav sig för dem, men också på amerikanska duon Suicide. Dock tränger här också det tidiga 80-talets mörker igenom tydligt. Det många glömmer när man snackar 80-tal är ju den musik som skapades långt under den glättiga, popiga, pastellfärgade ytans posteridoler. I mitt tycke var det där, i skuggan av kalla kriget och rädslan för atombomber och ett tredje världskrig, som den riktigt intressanta musiken skapades. Hade Télévision 1945 Vol 1 getts ut då hade den säkert varit omtalad än idag, åtminstone i syntkretsar.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Cold Showers – Motionless

Jag föll för Motionless redan vid första lyssningen. Inte för att det är ett perfekt …