Dana Gillespie – What Memories We Make: The Complete MainMan Recordings 1971-1974

Betyg - 7

7

Förtjänar bättre än att betraktas som ett bihang till David Bowie.

User Rating: Be the first one !
Dana Gillespie: What Memories We Make
Skivbolag: Cherry Red.

Den unga singer-songwritern Dana Gillespie upptäcktes på sextiotalet av ingen mindre än David Bowie och fick kontrakt med Bowies managementbolag MainMan samt RCA Records. Samlingen What Memories We Make: The Complete MainMan Recordings 1971-1974 innehåller hennes två soloalbum Weren’t Born a Man och Ain’t Gonna Play No Second Fiddle med bonusmaterial som inkluderar “Bowpromo”-ep:n, mixad av Bowie, samt den tidigare outgivna originaldemon av Danas version av “Andy Warhol” med Bowie på bakgrundssång.

Men Dana Gillespie behövde egentligen inte Bowie-kopplingen (även om en melodislinga i ”Mother, Don’t Be Frightened” ligger farligt nära ”Planet Earth is blue and there’s nothing I can do…”). Materialet på den här dubbel-cd:n är starkt låtskrivande, stabilt framfört.

”Never Knew” är suggestiv med en kuslig känsla som jag inte kan förklara bättre än att det bara hade kunnat låta så här på sjuttiotalet, aldrig på sextio- eller åttiotalet. Något i harmonierna får mig att tänka på Ritchie Blackmore’s Rainbow, även om instrumenteringen på den här samlingen överlag innehåller mycket mer piano och akustisk gitarr (och stråkar) än elektriska Spiders from Mars-guror. Det är stark singer-songwriter-rock i samma anda som Elton John eller Al Stewart med mycket soul, funk, blues och till och med New Orleans-jazz. Ibland tycker jag att Danas röst påminner om Julie Driscoll, fast i ett lägre register.

Covern av Bowies ”Andy Warhol” finns med i tre versioner, men Dana Gillespie förtjänar bättre än att du köper What Memories We Make bara för Bowie-kopplingen.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Bowie-hyllningskonsert med Billy Corgan och Trent Reznor

Praktiskt taget alla artister Zero Magazine skriver om är, direkt eller indirekt, influerade av David …