Tuesday , April 23 2024

West Of Eden – Flat Earth Society

Betyg - 7

7

Mjuk, nyskriven brittisk folkpop med inhemska gäster från svenska West Of Eden

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: West of Music

Folkpopbandet West Of Eden är tillbaka igen med en ny inspelning. Den här gången heter albumet Flat Earth Society, en titel baserad på känslan att vara medlemmar i ett hemligt, mystiskt sällskap som kommit ur takt med tiden, då man ägnar sina dygn åt att flacka runt i turnébussen. 

De första låtarna till Flat Earth Society skrevs i Kina där bandet turnerade 2017. Där fick man också idén att åka runt i Skottland och England för att spela in albumet tillsammans med diverse välkända, inhemska folkmusiker. I en veckas tid förra sommaren gjorde West Of Eden slag i saken och satte sina låtar på pränt tillsammans med John McCusker, Heidi Talbot, Damien O´Kane och Jarlath Henderson, som utnämnts till BBC folk musician of the year. 12 av de 17 låtar som spelades in hamnade på Flat Earth Society och fans av genren har en trevlig hedersstund att se fram emot. Skivans titelspår inleder plattan och det är en stillsam, rofylld inledning som följs upp i något snabbare ”The dwindling of the day”. Soundet är mjukt och följsamt och passar utmärkt till Jenny Schaubs fina sångröst. När inte hon sjunger gör Martin Schaub det istället och även hans röst passar bandets sound och stil alldeles utmärkt. I min värld är den här musiken perfekt att avnjutas under mörka vinterkvällar framför en öppen brasa eller i ett ombonat rum fyllt av brinnande stearinljus. Låtarna känns tämligen traditionella, men det är gruppmedlemmarna själva som skriver sitt material och de har en fin förmåga att upprätthålla den låtkvalitet som även finns att lyssnas till på tidigare album som Songs From Twisting River och den samlingsplatta bandet gav ut 2017 för att fira sitt 20-årsjubileum. Kul att man här gått vidare och nu presenterar sprillans nytt, högkvalitativt material med snyggt fiolspel av Lars Broman. Jag kan inget annat göra än att rekommendera Flat Earth Society till er som uppskattar brittisk folkpop i modern tappning.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Brooke Benson – I Am The Sun

Brooke Benson ömsom sjunger, ömsom berättar rytmiskt på sin nya sjuspårs-ep och resultatet är en …