Wednesday , May 22 2024

Hat Check Girl – Cold Smoke

Betyg - 7

7

Folkpop med historisk kontext från amerikanska duon Hat Check Girl.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Gallway Bay Music

Annie Gallup och Peter Gallway har skapat sin sjunde platta tillsammans under bandnamnet Hat Check Girl i och med Cold Smoke. Skivan består av 13 sånger som utspelar sig i förgången tid. En del av historierna är baserade på verkliga händelser, andra är påhittade, men samtliga utspelas i en verklig, historisk kontext.  

I vanlig ordning sjunger och spelar Annie Gallup och Peter Gallway en massa instrument vardera, men på Cold Smoke har paret även fått hjälp på fiol av Deirdre Wood Becher. I vanlig ordning delar också Gallup och Gallway något så när lika på sången. Den här gången känns plattan mörk, tung och dyster. Den startar med sorgliga ”Enola Gay” som förstås handlar om det amerikanska flygplanet som släppte första atombomben i krig 1945. Låten bör inte förväxlas med Orchestral Manoeuvres In The Darks låt med samma titel. Annie Gallup och Peter Gallway har nämligen sin vana trogen skrivit samtliga spår på Cold Smoke. Gallway sjunger lead på den och därefter tar Gallup över sånginsatserna på fina ”Hard To Know”. Gallway är tillbaka vid miken i ”Nor´easter” och Gallup sjunger sedan ”Cobalt blue” som jag håller som albumets starkaste och vackraste spår. Så många uppåtlåtar finns inte på den här plattan. Det mesta är lugnt, stillsamt och gjort med stor inlevelse. Jag skulle verkligen inte rekommendera den här plattan för partyn, men den sitter fint när man vill höra någonting allvarligt och känsligt i ens ensamhet framåt gryningen. En annan mycket bra låt om krig, svält och hemskheter är ”Andersonville”, som Gallway sjunger lead på och Gallups röst hörs i bakgrunden, nästan som ett andeväsen. Låten handlar om fånglägret för krigsfångar, tagna av konfederationen under det amerikanska inbördeskriget. Därefter tar Gallup hand om leadsången i fina ”Songbird of Cincinatti” och så där fortsätter det tills 53 välfyllda minuter passerat genom hörselorganen. Ännu en mycket lyckad platta från Hat Check Girl alltså.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …