Thursday , February 29 2024
Lustans Lakejer Åkersberga

Lustans Lakejer: Åkersberga 20 år

Lustans Lakejer Åkersberga 20 årJohan Kinde berättar inför jubileumsturnén.

I slutet av förra årtusendet kom Lustans Lakejers första album på många år, en platta där bandet lyckades med konststycket att inte bara befästa sin plats inom svensk elektronisk pop utan faktiskt flytta fram sina positioner.

Nu har det, hur bisarrt det än kan låta, förflutit tjugo år sedan Åkersberga och det är dags för jubileum. Zero ställde tre snabba till Johan Kinde inför miniturnén.

 

Kan du berätta om albumet Åkersberga och dess lite speciella plats i LL:s produktion och hos fansen?

– Jag ser Åkersberga lite som Lustans egentliga fjärde album, det som borde kommit efter En Plats i Solen. Det skulle så klart varit svårt att få till det rätt fantastiska soundet på mitten av 80-talet, men också stämningsmässigt känns den mer som en riktig LL-platta än Lustavision och Sinnenas Rike, även om de innehåller flera fina låtar. Sen är det ju underbart att många fans håller Åkersberga som den främsta plattan, trots att de kanske inte har samma nostalgiska ungdomsminnen till den som till de tidigare albumen.

 

 

Vad kan vi se fram emot på de kommande konserterna?

– Ni kan till att börja med se fram emot emot hela Åkersberga-albumet, men redan där kan det komma en och annan överraskning. Sedan kommer vi, om publiken så vill, även att tillfredsställa eventuell törst efter svunna tider.

Sättningen är:
Johan Kinde: sång, elektrisk gitarr
Tom Wolgers: klaviatur och synthesizer
Christer Hellman: trummor & Simmons
Anders Ericson: elektrisk gitarr och kör
Julian Brandt: elektrisk bas och kör
Fredrik Hermansson: klaviatur och synthesizer
Lisa Lindahl: klaviatur och kör

Det lär vara ett album på väg med titeln Mörk Materia. Vad kan du berätta om det? Kan du avslöja några titlar?

– Vi har börjat spela in ett album med arbetstiteln Mörk Materia, men förutom titellåten vill jag nog inte avslöja fler sångtitlar ännu… Det känns dock som att vi har en väldigt stark samling kompositioner på gång. Planen är att de senaste årens liveband ska medverka på plattan och att den ska släppas sent i höst eller tidigt nästa år.

 

Lustans Lakejer är aktuella med följande spelningar.
9 feb Pustervik Göteborg
16/17 feb Nalen Stockholm
1 mar Katalin Uppsala

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Stilla Havet – ny EP och album på gång

Går det att vara mer nyromantiska än så här år 2023? Nej, sannolikt inte.  Stilla …