Tidernas bästa musikspel

Var man än befinner sig i världen kan man lyssna på musik. Det är helt enkelt ett universellt språk som alla kan förstå och det är enkelt att hitta ett gemensamt intresse genom musik. Det är därför inte särskilt konstigt att musikspel är en populär genre som säljer för miljontals kronor varje år. Ett musikspel är precis som det låter: ett spel där musiken står i centrum. Istället för att bara vara bakgrundsmusik eller lite ljudeffekter går spelen helt ut på att sjunga, lyssna eller dansa. Här listar vi fem av de bästa musikspelen genom tiderna.

Guitar Hero
Att Guitar Hero ligger först på listan förvånar nog ingen som har provat på det. Spelet var nämligen banbrytande när det släpptes 2006. Under tidigt 2000-tal gick det knappt att besöka en fest utan att några stod och plingade på Guitar Hero-gitarrerna med mer eller mindre lyckat resultat. Spelet finns tillgängligt till Nintendo, Playstation och Xbox. På TV-skärmen spelas det upp låtar och man ska hänga med i dem med hjälp av en gitarr som har knappar i olika färger. Det går att spela tillsammans med andra eller solo om man hellre vill det. Olika svårighetsgrader, ett gigantiskt musikbibliotek och fantastiska gränssnitt gjorde (och fortfarande gör i vissa kretsar) det här spelet till festfavoriten nummer ett.

SingStar
SingStar är också ett spel som tog Sverige med storm när det släpptes för Playstation år 2004. Det är ett tävlingsspel där man sjunger med i populära låtar och samlar poäng. Det går att sjunga solo, i en duett eller som en hel grupp upp till fyra stycken. Det finns tusentals olika låtar att välja mellan och gillar du karaoke får du inte missa det här spelet. Flera olika versioner har släppts och man kan idag spela med enbart låtar från 80-talet, festlåtar eller ballader.

Dance Dance Revolution
När det här dansspelet släpptes i Japan 1998 blev det extremt populärt. Det väckte liv i de gamla japanska spelhallarna och än idag är det superpopulärt i landet och har riktig kultstatus. Spelet går ut på att man dansar på en tryckkänslig platta till snabb musik. Det gäller att sätta fötterna rätt på fyra olika pilar för att få poäng och det kan gå riktigt, riktigt fort. Eftersom spelet utvecklades åt de japanska spelhallarna var originalspelet lite för stort för hemmabruk, men det finns en konsolversion som kallas för Dancing Stage.

Guns N’ Roses slot
När den svenska spelutvecklaren NetEnt skapade en trilogi med rockband började de med ett slotspel med Guns N’ Roses-tema. I spelet kommer allas favoritrockband från 1980-talet till liv igen med rockstjärnorna som snurrar fram över hjulen. Musiken står i fokus och man kan själv välja en av fem låtar som ska vara bakgrundsmusik. Spelet finns på Casino Wings och på NetEnts egen sida. På hjulen snurrar bandmedlemmarna fram och i bakgrunden står hela bandet på en stor scen med en jublande publik. Det är ganska säkert att säga att det här spelet troligtvis kommer att få kultstatus bland spelare som gillar slots.

Donkey Konga
Donkey Konga som släpptes år 2003 är ett musikspel till Nintendo Gamecube. Självklart står de olika aporna från de klassiska Donkey Kong-spelen i centrum, men istället för att rädda sin ö som i de andra spelen fokuserar de på att spela i ett djungelband. Spelet kommer med tillhörande bongotrummor som registrerar ens trumslag och man ska följa olika låtars rytm. Ibland måste man även klappa händerna. Genom att spela bra låser man upp minispel och låtar. Det går att spela flera stycken samtidigt och även om man inte är en bra trummis är det riktigt roligt.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …