Sunday , February 25 2024

Adolphson & Falk – rapport från jubileumsturnén

Det var en regnig decemberafton som mötte herrarna Tomas Adolphson och Anders Falk när de besökte Malmö den första advent 2018. Inför ett fullsatt Palladium bjöd de på stora mängder elegant pop av såväl elektronisk som akustisk modell. Zero var på plats och bjuder här på en kombination av reflektioner, intervjuer, foton och rörliga bilder.

Trots småkyligt väder mottogs Adolphson & Falk av mycket värme. Den vackra kulturlokalen Palladium i centrala Malmö var nämligen fylld till sista plats av entusiastiska elektropopfantaster.

Palladium fyllt till sista plats. Foto: Petter Duvander

Vid sin sida hade Tomas och Anders de trogna följeslagarna Dag ”Dagge” Lundquist (trummor och fiol), Magnus “Mankan” Marcks (bas), Hasse Loelv (dragspel och keyboard) och den elektroniske gurun Greg FitzPatrick (diverse syntar och trummaskiner).

Foto: Petter Duvander

I stämningsfull miljö under kristallkronor och varsamt restaurerade takmålningar framförde sextetten en kavalkad av hits. Bland kvällens många höjdare kan nämnas ”1-0-0-1-0”, ”Ifrån” och ”Nu lever jag igen”.

Foto: Petter Duvander

Hur det lät och såg ut? Jo, titta här. Zeros Petter Duvander förevigade ett stycke elektronisk popperfektion i form av ”Över tid och rum”.

Som grädde på moset innehöll kvällen även en konstutställning, där Greg FitzPatrick visade upp sina tolv specialgjorda Adolphson & Falk-konstverk med anknytning till olika låttitlar.

Zeros reporterteam var helt eniga: en trevligare afton än så här är det svårt att få!

Greg FitzPatrick visar konstverk. Foto: Petter Duvander 

Men vad tyckte egentligen resten av publiken? Vi passade på att mingla runt lite och prata med några av gästerna på Palladium:

Alexander Elofsson (diskjockey och elektronisk kulturprofil)
– Det var en väldigt lyckad kväll! Det var skön nostalgi att få höra alla de klassiska låtarna igen, men samtidigt gillade jag att Greg FitzPatrick uppdaterat ljudbilden och gett dem nytt liv. Den lätt technofierade versionen av ”Stockholmsserenad” kändes fräsch. Men allra bäst var ”Ljuset på min väg”. Den är fullständigt tidlös och hade mycket väl kunnat ligga på listorna idag!

Emilia Andersson (musikälskare och klubbarrangör emerita)
– Adolphson & Falk och deras band hade verkligen stark scennärvaro! Jag uppskattade även anekdoterna och det charmiga mellansnacket. Bäst ikväll? Kanske ”Hav” eller ”Krafter vi aldrig känner”.

Micael Sandén (skivsamlare, plattvändare och syntentusiast)
– Jag har följt Adolphson & Falk ända sedan det tidiga åttiotalet och är imponerad av hur stabila de är. Man går aldrig hem besviken från någon av deras konserter. Kvällens jubileumsspelning var jättesnygg! Ett extra plus för videoprojektionerna och Greg FitzPatricks konstutställning.

Foto: Petter Duvander

Efter konserten fick Zeros reporterteam nöjet att få växla några ord med Tomas Adolphson och Anders Falk. Samtalet förlöpte ungefär enligt följande:

Hej, Tomas och Anders, och tack för en lysande konsert! Vilka tankar har ni om jubileumsturnén än så länge?

Anders Falk: Det har gått väldigt bra! Tekniken har utmanat oss vid ett par tillfällen och vi har blivit tvungna att improvisera lite, men bortsett från det tycker jag att allt har flutit på över all förväntan. Responsen från publiken har verkligen varit fin!

Tomas Adolphson: Ja, det har blivit stående ovationer på ett par ställen, vilket självklart känns fantastiskt kul och värmande!

Anders intervjuas av Zeros Johan. Foto: Petter Duvander

Efter spelningarna har ni tagit er tid att sälja skivor och ha ett direkt utbyte med konsertbesökarna. Har det varit intressant att prata med fansen?

Tomas: Det har känts jättebra! Alla har varit väldigt trevliga och det är oerhört smickrande att få höra att vår musik har betytt så mycket för så många.

Anders: Vi har både träffat nya, härliga människor och haft glada återseenden med gamla bekanta. Så det har varit ett jättefint utbyte! 

Signering pågår. Foto: Petter Duvander

Greg FitzPatrick har gett era elektroniska kultlåtar en ny och kontemporär touch. Har ni någon personlig favorit bland hans moderna arrangemang?

Tomas: Det var viktigt för oss att det inte bara blev karaoke till gamla backingtracks, så Greg har lagt till en del nya intron och häftiga effekter. Det gör konserterna mer spännande för både oss och publiken! Han har gjort ett suveränt jobb med alla låtarna, men ”Vidare” sticker kanske ut mest, eftersom den nya versionen skiljer sig en hel del från hur vi annars brukar framföra den.

Hur har Gregs utställning med Adolphson & Falk-konstverk mottagits hittills?

Anders: Han har fått mycket uppskattning och har sålt en hel del litografier, så det har definitivt varit ett lyckat inslag.

Tomas: Greg är en väldigt kreativ person och ett av hans största intressen på senare år har varit bildskapande, så det är verkligen kul att vi fått möjlighet att göra det här tillsammans!

Tomas svarar på frågor. Foto: Petter Duvander

Vi befinner oss nu i december. Månaden då er superhit ”Mer jul” vaknar till liv igen och spelas frekvent på såväl radio som i varuhusen och på tusentals glöggfester. Hur känns det egentligen?  

Tomas: Det är intressant att just ”Mer jul” har fastnat i svenskarnas medvetande. Det har gjorts väldigt många jullåtar, men det är väl egentligen bara vi och Triad som levt kvar på det där sättet. Jag tycker att det är jättekul. Det känns väldigt bra att vi kan bidra lite till julstämningen!

Anders: Visst har det hänt att man har varit ute och ätit med jobbkollegor och plötsligt har ”Mer jul” gått igång i bakgrunden. Då har det kanske blivit en del småleenden och skämtsamma kommentarer som ”Oj, den där låten har du kanske hört förr…”. Men det måste man bjuda på. Precis som Tomas är jag jättestolt över ”Mer jul”. Dessutom är det tacksamt med en hit som återkommer varje år, haha.

Vad händer efter jubileumsturnén? Har ni nya projekt på gång eller kommer ni att unna er lite välförtjänt ledighet?

Anders: Då vi fått fin respons på både vår nya skiva och den här turnén, så känns musiken roligare än på länge. Så det är möjligt att vi kommer tillbaka relativt snart igen. Vi får se. Det finns i alla fall många drömmar och ambitioner kvar hos Adolphson & Falk!

Tomas och Anders i nattens lugn. Foto: Petter Duvander

JUBILEUMSTURNÉN FORTSÄTTER ENLIGT FÖLJANDE:

– 5 december, Södra Teatern, Stockholm
– 6 december, Konserthuset, Örebro
– 7 december, Arbisteatern, Norrköping
– 12 december, Konserthusets Foajé, Västerås
– 14 december, Kulturens Hus, Luleå
– 15 december, Studio Acusticum, Piteå
– 21 december, Hus 57, Ängelholm

Adolphson & Falk låter även hälsa att två extrainsatta konserter är inbokade. En i Stockholm den 26 januari och en Uppsala den 27 februari.

Foto: Petter Duvander

Zero Magazine uppmuntrar självklart alla vänner av snygg elektronisk popmusik att besöka någon av dessa tillställningar!

För mer information rekommenderas Adolphson & Falks hemsida.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Tomas Adolphson, Hasse Loelv och Anders Falk

Adolphson & Falk, live på Mejeriet i Lund, 2019-12-08

Kära Tomas och Anders, stort tack för att ni tog med era vänner och besökte …