Wednesday , February 28 2024

Music from the Westerns of John Wayne & John Ford

Betyg - 8

8

Ännu en solid kulturinsats från Cherry Red.

User Rating: Be the first one !
Music from the Westerns of John Wayne & John Ford
Skivbolag: él Records / Cherry Red.

Vildavästern-musik är inte precis något som man översköljs av i media nuförtiden, men 3CD-samlingen Music from the Westerns of John Wayne & John Ford gör precis vad som står på asken. Tur då att Zeros recensent har musiksmak som farfar Simpson.

Music from the Westerns of John Wayne & John Ford samlar musiken från Stagecoach (1939), Fort Apache (1948), Three Godfathers (1948), She Wore a Yellow Ribbon (1949), Rio Grande (1950), The Searchers (1956), Horse Soldiers (1959) och The Man Who Shot Liberty Valance (1962), såväl i form av de ursprungliga inspelningarna som andra artisters tolkningar av sånger ur filmerna.  

Det är storslagna, dramatiska orkesterarrangemang i widescreen med kloppeti-kloppeti-rytm, sentimentala lägereldsvisor om flickan man lämnade kvar i det gamla landet när man gav sig av västerut och stämsång i barbershopstil med manskörer. Militär marschmusik samsas med banjo-plinketiplonk och psalmer.

Men det finns även modern popmusik. (Med ”modern” menar vi förstås 50- och 60-talen.) Morrisseys och Kevin Rowlands gamle idol, snyftsångaren Johnnie Ray, finns representerad och ett särskilt omnämnande går till Burt Bacharachs mästerverk ”The Man Who Shot Liberty Valance” framfört av Gene Pitney.

Det är så klart alltid knepigt att lyssna på filmmusik utan själva filmen, men om man lutar sig tillbaka i fåtöljen med hörlurarna på, får man garanterat upp bilder i huvudet även om man aldrig sett Stagecoach eller Fort Apache. Ännu en solid kulturinsats i skymundan från pålitliga Cherry Red Records.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Hör Death Cab For Cuties covers av Depeche Mode, The Cure och Morrissey

Karantänmusik kan vi inte få nog av.