När stora band och musiker inspirerar

Source: Pixabay

Att kända musiker kommit att bli inflytelserika inspirationskällor inom både filmskapande, speltillverkning, och liknande underhållningsfaktorer är idag ett faktum. Vi har sett mängder av filmer baserade på olika kända band eller musikaliska storheter, en del mer framstående än andra.

Även olika spel har tillverkats för att hedra bortgångna musikband och underhålla fansen. Med allt från TV- och datorspel till spelformer på nätet, finns det gott om valmöjligheter att återuppleva den minnesvärda musiken.

Jimi Hendrix
James Marshall Hendrix, mest känd som Jimi Hendrix, är en minnesvärd musiker runt om i världen. Efter hans tragiska död år 1970 har hans musik levt vidare genom både film och spel.

De många filmer och dokumentärer som filmatiserats har varit mycket uppskattade bland Hendrix fans. På 1990-talet släpptes konserten från hans spelning i Woodstock på CD och DVD. Filmen visar hela Hendrix framträdande och man har aldrig tidigare filmat en hel Woodstock konsert som då.

Sommaren innan Jimi Hendrix avled spelade han även in en konsertfilm på Hawaii. I filmen, som inbjuder till exklusiva intervjuer, får fansen möjligheten att få uppleva Hendrix minnesvärda låtar och lära mannen bakom några av världens främsta låtar. Även en biodokumentär om hans liv kom att lanseras under 1973, tre år efter hans död.

2013 kom den biografiska filmen Jimi: All is by my side av John Ridley att lanseras. Med André Benjamin i huvudrollen som Hendrix, återspeglar filmen året då Hendrix spelade in debutalbumet Are You Experienced?.

Det är inte bara film och dokumentärer som skapats efter Jimi Hendrix liv. Idag finns det även mängder av spel på nätet som baserats på Hendrix musik och som uppskattats av många online spelare. Dessa spel har bland annat förkommit som virtuella spelautomater och är idag bland de bästa spelen inom kategorin.

Framförallt förkommer Jimi Hendrix musik i det omtalade musikspelet Guitar Hero. I Guitar Hero World Tour får spelare möjlighet att välja Hendrix som spelavatar och här finner man populära låtar såsom The Wind Cries Mary och Purple Haze.

Självklart har Jimi Hendrix inte bara inspirerat film- och spelindustrierna. Hans popularitet och avsaknad har bland annat resulterat i att man, i början av år 2016, öppnat ett Jimi Hendrix museum. Museet, som går under namnet Handel & Hendrix in London, finner man idag på 23 Brook Street i Mayfair i London och museet bjuder till en nostalgisk och musikkulturell upplevelse.

The Beatles
The Beatles, med John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr i spetsen, har varit en inflytelserik musikgrupp inom underhållningsindustrin. En av de kanske största filmerna som gjorts, baserade på bandets musik, går under namnet Across the Universe.

Across the Universe är en amerikanskproducerad musikal baserad på Beatles populäraste låtar. Filmen, som lanserades under 2007, handlar om Jude som reser till USA för att finna sin pappa. I filmen blir han god vän med den färgstarka karaktären Max, och efter att ha träffat sin pappa följer han sedan Max till New York. Där förälskar han sig i Max syster Lucy och tillsammans flyttar de alla in ett musik- och konstnärskollektiv.

Kriget bryter ut och Max blir inkallad. Jude utvisas från USA och Lucy blir ensam kvar. Åtskilda blir saknaden stor tills en dag då Jude återvänder och de tre återförenad igen.

I filmen får man återuppleva Beatles oförglömliga klassiske i omgjorda versioner. Här är det de populärare låtarna som bland annat Hey Jude, Let It Be, Come Together och I Want to Hold Your Hand som återspelas och filmen inbjuder till en magisk musikal i äkta Beatles anda.

Utöver Across the Universe har även ett flertal andra filmer gjorts runt bandet. Främst är det dokumentärer som filmatiserats, men en tecknad filmen, som går under namnet Yellow Submarine, släpptes år 1968.

År 2016 producerades även, till fansen stora lycka, dokumentärfilmen The Beatles: Eight days a week. I dokumentärer får man uppleva uppstartandet av bandet till dess avskedskonsert på The Apple i London år 1969.

Även musikspel för Playstation har utvecklats för att hylla The Beatles storhetstid. Spelutvecklaren Harmonix släppte nämligen år 2009 musikspelet The Beatles: Rock Band. I spelet får man möjligheten att lära sig 45 av gruppens mest uppskattade låtar från bandets populäraste album.

ABBA
Den svenska popgruppen ABBA gjorde sitt internationella genombrott i den europeiska sångtävlingen Eurovision Song Contest år 1974. Gruppen, som splittrades 1983, räknas idag som en av musikhistoriens största popgrupp och har sålt över 400 miljoner skivor världen över. Utöver ett populärt ABBA museum har gruppen och dess låtar även inspirerat produktionen av musikalen Mamma Mia!

Musikalen ledde även till att Tom Hanks produktionsbolag, år 2007, släppte en film med samma namn. Precis som själva musikalen baseras filmen alltså på ABBA:s populära musik och i rollerna får man bland annat möta Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried och vår svenska stolthet Stellan Skarsgård.

ABBA:s musik har alltså både varit stora inspirationskällor till både musikaler, museum och film. Gruppens låtar har dessutom varit uppskattade karaokesånger och 2008 släppte Sony Computer Entertainment spelet SingStar ABBA. SingStar är en sångsimulator och verkar på samma vis som karaoke. Här får spelare sjunga i ABBA:s populära låtar såsom Mamma Mia! Ring Ring, Thank You For The Music, The Winner Takes It All, och många, många fler.

David Bowie
Det var inte bara hans enastående musik som fängslade fansen runt om i världen. Även hans skådespelarinsatser har imponerat på människor världen över. David Bowie var en man med många talanger och att skådespela var en av dessa.

Bland de filmer Bowie spelade i är Labyrint en av hans främsta. Labyrint är en musikalisk äventyrsfilm, producerad av George Lucas, och handlar om tonårstjejen Sarah Williams som av misstag låtit få sin lillebror Toby bortrövad av troll. Hennes uppdrag är att rädda brodern från den ondskefulla trollkungen, som spelas av Bowie, och för att lyckas tvingas hon in i en fantasifylld labyrint.

Filmens originalmusik är komponerad av David Bowie själv tillsammans med Trevor Jones. Genom filmen presenteras låtarna av Bowie, och man kan inget göra än att luta sig tillbaka och njuta av Bowies undersköna stämma.

Utöver de många filmer som Bowie själv deltagit i kom även år 2003 en 90 minuters lång dokumentärfilm om David Bowie att släppas. I filmen David Bowie – Sound & Vision följer man David Bowie från tidigt 50-tal fram till 2002 och med intressanta intervjuer av familj och vänner, gamla lärare och medarbetare, får man en trevlig filmstund med en av världens mest framgångsrika artist.

Som nämnt var David Bowie en man med många talanger, och även inom spelindustrin gjorde han ett tappert försök. Bland de få spel han utvecklade tillhör Omikron: The Nomad Soul ett av de mest uppmärksammade. Spelet, som släpptes år 1999, ingick även Bowie som en virtuell karaktär och han skrev dessutom en rad spellåtar till datorspelet.

Denna artikel är skriven i samarbete med MB Peco medija

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …