David Bowie – Sound & Vision (DVD-film)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[film, Stax/Black Hill, betyg: -]

Nix, Sound & Vision innehåller inte musikvideor till den tidigare recenserade CD-boxen. Det handlar istället om en David Bowie-biografi, i form av en 90 minuter lång film.

Vi får följa Bowie från det tidiga 50-talet fram till år 2002. Gamla lärare berättar om Davids vetgirighet och gamla klasskamrater intygar att han redan som 12-åring fascinerades av musik. Vi bjuds sedan på intressanta intervjuer från Space Oddity-perioden och scener ur Ziggy Stardust-filmen. Det fortsätter med en osminkad skildring av Los Angeles-kollapsen och återhämtningen i Berlin. Vi får sedan dansa tillsammans med den “genomtrevlige 80-talsunderhållaren” och förfäras över Tin Machines ostrukturerade oväsen. Avslutningsvis får vi vara med när David återfår kritikernas gunst och utnämns till legend.

Det är alltså en intressant och händelserik dokumentär. Vid sidan av Davids egna ord, får vi även höra hustrun Imans fyndiga kommentarer. Det bjuds även på hyllningstal från kollegorna Iggy Pop, Brian Eno, Moby och Trent Reznor.

Min enda invändning är att de 90 minuterna kunde disponerats bättre. Barndomen ges nästan onödigt mycket tid, speciellt med tanke på att de högintressanta åren 1976-81 hastas igenom. Fler klipp från Bowies fantastiska (och ofta bisarra) 70-talsframträdanden efterlyses också. Naturligtvis hade man även kunnat tänka sig fler intervjuer med kollegor och beundrare. Jag är övertygad att Brian Molko, Annie Lennox och Marilyn Manson hade haft mycket intressant att säga.

Hur som helst är det här en utmärkt DVD. Följ med på en omtumlande resa tillsammans med David Jones – a k a David Bowie, Ziggy Stardust, Aladdin Sane, The Thin White Duke eller Nathan Adler. Det är nog svårt att tillbringa en och en halv timme i mer kultiverat (och omväxlande) sällskap…

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …