Near Future – Ideal Home

Betyg - 9

9

En skiva som kräver ditt fokus och din samarbetsvilja - och som är väl värd dem!

User Rating: Be the first one !

Near Futures debutsingel kom som en total överraskning i fjor. Den, lindrigt sagt, kreative Neil Arthur släpper högklassiga Blancmange-plattor på löpande band men lyckas ändå ha tid över att skapa med vänner på andra håll. 2017 fick vi Faders högklassiga debutalbum och i år är det alltså dags för Near Future, där Neil samarbetar med Jez Bernholz och skapar ljudlandskap som kämpar hårt med att trotsa klassifiering och beskrivning.

Om du väntar dig en poppig Blancmangekopia blir du nog besviken. Ideal Home är en betydligt mer krävande upplevelse. Den trygghet jag kan erbjuda är att Neils röst är närvarande på ett värmande bekant vis. Liksom i all lyrik han skriver så är det närmast abstrakta upplevelser, sjungna på hans oefterhärmliga och underbart brittiska dialekt.

Bolag: Blanc Check

Ideal Home är dock inget du kommer få höra på P3. Här finns inte en enda låt du kommer kunna lulla fram och kräva att din lokala dj spelar på dansgolvet. För de flesta skulle jag dessutom säga att det inte är något du streamar till din telefon på löprundan. Ideal Home är plattan du väntar med till barnen somnat, trafiken på gatan tystnat och den vardagliga stressen gått och lagt sig. En skiva som kräver ditt fokus och din samarbetsvilja.

Ideal Home lyssnar du på i hörlurar i ett mörkt rum. Inte i köket till morgonkaffet och inte i stereon när du stretchar. Det är ett högt pris i dagens samhälle men å andra sidan kommer den då också belöna dig rikligt. Ideal Home är en skiva du med gott samvete kan lyssna på istället för att läsa en god bok eller se en bra film. Här finns kompletta upplevelser för alla sinnen i komprimerat format. Min nuvarande favorit ”Dawn” till exempel, är, på under sex minuter, en halv säsong Twin Peaks med sin närmast skräckinjagande suggestiva ljudvärld mitt emellan en somrig bokskog och postapokalyptisk betongdjungel. ”Thought terminating in your night” är snarare ett minimalt, nutida psykologiskt drama, förstärkt av det faktum att Neils sång låter som om den kommer från den innersta hörnan av en walk-in garderob.

Ideal Home är på många sätt skivan jag inte visste att jag så desperat behövde. Den är minimalistisk, genomarbetad, suggestiv, originell och svårförklarad. Du kan beställa den på cd, signerad av upphovsmännen, för 12 futtiga euro på deras webbsida. Och jag kan inte hitta några argument till att du inte ska göra det, typ nu direkt.

Lyssna på Google Play Music eller Spotify, till exempel.

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

Blancmange, live in Copenhagen, March 10, 2018

Blancmange’s gig at Kulturhuset Islands Brygge on 10th of March in Copenhagen was preceeded by …