Det svenska electrobandet Yxa väcker med “Symbios” nyfikenhet för sin musik

yxa
Gustav Frykholm och Deniz Duvarci bildar i symbios, elektrogruppen Yxa. De har gjort musik ihop allt sedan de lärde känna varandra för mer än 10 år sedan. De gick en tid i begynnelsen av sitt samarbete under bandnamnet Teletext, såsom ett indie-/krautband. Nu är de en duo fullt ut sedan 3 år tillbaka.  Debut-EP-en “Hjorthagen” släpptes 2015. Den är ett potpurri av elektroniskt och gitarrdriven musik med inslag av akustiska trummor. Det senaste albumsläppet, “1992”, är ett album som är starkt influerat av elektroniska toner. Yxa är ett självgående DIY-band som skriver, skapar och producerar sin egen musik, trycker sina egna fanprylar och till och med bygger sin egen DMX-styrda ljusrigg med LED-lysrör. Artisteriet är med andra ord 100 % Yxa i allt de gör.

Förflyttningen emot mer elektronisk musik kommer delvis av att Yxa blev erbjudna att släppa sin musik på kassett via labeln “Digital Whatever”. Kassettformatet innehöll mer frihet för musikerna vilket resulterade i en mer elektronisk ljudbild i uttrycket.

“Symbios” är deras nu aktuella singel, från “1992”. Den fanns initialt i en instrumental version på kassett. Men fick sång när gruppen valde att släppa EPn digitalt också. Huvudelen av låtarna på EPn är instrumentala. Eftersom både text och sång finns närvarande på spåret “Symbios” så har den också fått mogna fram med en genomtänkt skrivprocess. “Symbios” handlar om hur våra liv kan flätas samman och hur vi behöver varandra och om hur vi tillsammans blir större än summan av oss själva.

Här finns alstret för lyssning:

Om Thomas LB Johansson

Musik, natur och möten med människor förgyller mitt liv. Jag gillar och respekterar musik när den är som bäst. Hjärta dunkar lite extra mycket för elekronisk musik och noises men det finns så mycket mer inom musiken som ger mig mersmak och väcker min nyfikenhet. Ja, listan över spännande musik i min värld kan göras väldigt lång...

Kolla även

Gaptooths låt “Terminal 4” innehåller brittisk musikfiness med synthar!

2016 släppte Hannah Lucy EPn “Pillow Fort” såsom artistnamnet Gaptooth. Det öst-London-baserade bandet kom kort därefter …