Peter Kagerland: Punklyrik - svenska punktexter 1977-1982

Punklyrik – Svenska punktexter 1977-1982

När den svenska punkvågen sköljde in över Sverige i slutet av 70-talet startades det mängder av band runt om i landet. Låttexterna handlade om att vara ung, göra uppror och att vägra bli en Svensson. I den nya boken “Punklyrik” gör författaren Peter Kagerland en stor genomgång av den tidiga punkrörelsens texter och skapar ett tidsdokument över epoken.

Boken “Punklyrik” kan ses som en uppföljare till ”Ny Våg – Svensk punk/New Wave/Synth 1977 – 1982” som kom 2012. I den gjorde Norrköpingsbon Peter Kagerland en heltäckande dokumentation över femhundra svenska punkband (eller närbesläktade musikstilar) som släppt minst en skiva under åren 1977-82.

Denna gång gör han en djupdykning bland texterna och ger en bild av hur det kunde vara att vara ung i skarven mellan 70- och 80-tal. Boken är uppdelad efter punklåtarnas mest populära teman, och har kapitel om exempelvis kungahuset, raggare, droger, arbetslöshet och att inte vara nöjd med var man bor.

– Jag har med olika typer av textförfattare i boken. Dels såna som hade verkligt viktiga saker att säga, dels såna som inte hade det, säger Peter och berättar att de flesta av första vågens punkare åldermässigt låg mellan 15 och 20 år.

– Det var häftigt att alla var så unga under den svenska punken, utomlands var de ofta äldre. Men jag älskar det spontana, banden hade ju ingen aning om hur man skriver texter. Sen tycker jag kanske inte man ska analysera punktexter som skrevs en kvart innan man gick upp på scenen.

Peter Kagerland: Punklyrik - svenska punktexter 1977-1982Hur länge tog det att skriva boken?

– Inte lika länge som den förra. Cirka två och ett halvt år tror jag. Det är lite lagom, den förra boken höll jag på med i åtta år. Jag började med att spalta upp vissa ämnen och lista tänkbara låtar. Sen lyssnade jag igenom skivor och läste texter. Jag försökte få med lite olika ingångar, både storstad och landsbygd, och både större och mindre band. Det blev rätt trångt i vissa kapitel så jag fick välja bort vissa favoriter.

De flesta bandkontakter hade han redan klara sedan “Ny Våg”-boken, och många läsare uppskattar säkert att rikspolischefen Dan Eliasson ställde upp på en tiominuters telefonintervju för att kommentera texten till Bad Boo Bands låt “Knulla i Bangkok”. Få av dåtidens punkband kunde nog ana att deras texter skulle publiceras i en bok 40 år efter att de skrevs.

– En del säger: jag hade inte uttryckt mig så här idag, men jag står för texten. En och annan skäms och tycker det är patetiskt. Några tycker de skrev folk på näsan för mycket och vissa har sagt: jag var 15, vad visste vi om politik? Men det var så jag kände då.

Vad tycker du om dagens punk?

– Jag tillhör de som menar att punken aldrig dog. Det kom en massa bra band som följd av punken, som exempelvis Joy Division. En hel del band som spelar idag har funnits länge, som Attentat, Köttgrottorna och DLK. Men det finns även en massa bra nya band, som Twin Pigs, Matriarkatet och Psykofant. Jag försöker att inte vara nostalgisk utan lyssnar även på ny musik, men det gäller att inte glömma det gamla.

Om Tobias Pettersson

Kolla även

Julian Brandt – samarbetar med starka gästsångare på albumet “Into the Dark Night”

Julian Brandt är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby. Under årens lopp …