Wednesday , July 17 2024
Kraftwerk

Kraftwerk blir AI-musikal

Som bekant är ju artificiell intelligens framtidens melodi. Så vad skulle kunna passa bättre än att låta datorer ta över kreativiteten hos robotarna och människomaskinerna i Kraftwerk?

Det har den svenske elektronmusik-kompositören Anders Prihl tagit fasta på och lanserar nu en musikal om Kraftwerks karriär med text och musik specialskrivna genom artificiell intelligens.

Den retrofuturistiska handlingen rör sig framåt och bakåt i tiden med utgångspunkt i Berlin på 1970-talet och ett fiktivt möte mellan Bowie, Iggy Pop och Kraftwerk på ett nattöppet kebabhak vid Hauptbahnhof.

Zero tyckte att detta lät spännande och frågade upphovsmannen hur det egentligen går till att skapa ett sådant AI-projekt.

– Vårt programmerarteam skrev en algoritm på ett par seriekopplade Amiga 500, och sedan har vi helt enkelt matat in Kraftwerks samlade produktion och låtit datorn tugga om den till nya låtar. Vi har ”Wir sind die Bots”, ”Hydrocarbon”, ”iPhone Sweet iPhone”, ”Quantengravitation”, ”Virtuelle Realität”, ”Clickbait Dummies”…

Vilka är fördelarna med att jobba på det sättet?

– Framför allt upphovsrättsliga, förstås. Vi behöver inte betala royalties eftersom materialet är ”nyskrivet”, höhö.

I rollerna uppträder bland andra Dan Ekborg som Ralf Hütter, Andreas Weise som Florian Schneider, Måns Zelmerlöw som David Bowie och Johannes Brost som Iggy Pop.

Premiärdatum är ännu inte spikat.

(Detta var årets aprilskämt 2017.)

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Space March – bjuder på Kraftwerkvibbar i “1010011”

Australien har gett oss mycket bra musik. Som The Church, The Go-Betweens, AC/DC, Nick Cave, …