Wednesday , July 17 2024

Soniconoclasm skapar intressant electronica-apocalysm

soniconoclasm
Soniconoclasm har sin musikbas i Berlin. Det är en experimentell duo, Sebastian Purfürst och Markus F.C.Buhl, som skapar en intressant mix av hip hop och elektronisk musik. De bryter barriärer med sin musik. Den både utmanar och lockar till vidare lyssning. Den konstnärliga experimentlustan är stark inom bandet.

Musikduon skapar sin musik genom att följa en väg som uppstått ur samarbeten med ett flertal producenter och videokonstnärer. Soniconoclasm använder sig av loopar och samplingar med influenser från jazz och trip hop, filmiska ljudlandskap. De skär upp Lo-Fi-ljud-fragment och dissikerar texter och mixar ihop det till ett varierat ljudkollage. Det blir sedan till en dunkel och bruten version av vår värld men samtidigt med episka dimensioner. Sebastians samarbete med sångaren och trummisen Markus Buhl har blivit Sebastians första fältresa inom både elektronisk musik och experimentell hiphop. Spåren är oväntat mörka. Men kan låtarna egentligen bli på något annat sätt än just så i dessa tider, förklarar Sebastian lite frågande inför släppet av singeln.

Låten “Broken Motor” är ett smakprov på hur duon illustrerar sina uttryck för sin musik. Man skulle kunna tolka det som sånger från ett så kallat transitområde mellan ett groteskt företagsparadis och en trasigt urban värld. En reflektionsvärld där det också strålar in lite ljus då och då i form av ett svagt minne. En minne såsom en reflektion av en framtid bortom övervakning från kapitalismen och våra sinnens starka mottaglighet för propaganda, outhärdlig narcissism, hysteriskt hyckleri och ändlös girighet och ständiga oönskade uppdateringar om allt. Påtvingade processer som i dagens samhälle allt för ofta drabbar oss människor. Men också vidare ett svagt minne om en bättre framtid utan att egentligen veta hur man håller den drömmen vid liv.

I videon medverkar mer än 25 olika personer. De lägger medvetet och spontant fram samma enskilda fras. Den är också filmad i extrem närbild. Det ska återge ett färgstarkt tvärsnitt av Berlins nattliv, långt bortom “hype och hipsters”. I videon smetas även individerna visuellt ut via kören av musik och syns som igenkänningsbilder. Allt sammantaget för att skapa bilden av ett androgynt hybridansikte som ser ut att övervaka samhället.

Den 24 februari 2017 släpper gruppen de sitt debutalbum. Så bered er redan nu på en intressant resa inom elektronisk musik.

Här finns ett smakprov såsom låten “Broken Motor”:

Om Thomas LB Johansson

Musik, natur och möten med människor förgyller mitt liv. Jag gillar och respekterar musik när den är som bäst. Hjärta dunkar lite extra mycket för elekronisk musik och noises men det finns så mycket mer inom musiken som ger mig mersmak och väcker min nyfikenhet. Ja, listan över spännande musik i min värld kan göras väldigt lång...

Kolla även

The Blaze

The Blaze är tillbaka

Efter en omfattande världsturné för deras första album “Dancehall” tar Guillaume och Jonathan Alric sats …