Prince 4Ever

Betyg - 9

9

En briljant kompilation, även om den inte tillför speciellt mycket till ”The Purple One’s” mäktiga katalog.

User Rating: Be the first one !
51910989
Skivbolag: Warner.

I konvolutet till den nya Prince-samlingen, 4Ever, citeras ingen mindre än självaste Barack Obama: ”Few artists have influenced the sound and trajectory of popular music more distinctly, or touched quite so many people with their talent.”

Mr. Obama vet vad han pratar om. Precis som David Bowie, som också lämnade jordelivet tidigare i år, har Prince förändrat pophistorien många gånger om.

Och precis som i fallet David Bowie, så kommer nu en postum samling som påminner om det bortgångna geniets fantastiska låtskatt.

4Ever är på många sätt en lysande kompilation. Den är mer mångsidig än The Hits 1 och 2 (1993) och åtskilligt mer innehållsrik än The Very Best of Prince (2001). Även i jämförelse med Ultimate Prince (2006) står den sig bra. Jag skulle faktiskt inte tveka att kalla 4Ever för ”den bästa Prince-samlingen hittills”.

Förutom det vanliga dussinet låtar i dessa sammanhang (från ”I Wanna Be Your Lover” via ”Purple Rain” och ”Sign ’o’ the Times” till ”Diamonds and Pearls”), så bjuds det även på mer spännande godis. Som avantgardefunkiga ”Soft and Wet” från debutskivan For You, som en remix på “Gett Off”, som småknäppa ”Batdance” från Batman-soundtracket, som bortglömda ”Glam Slam” från Lovesexy och som den underskattade nittiotalssingeln ”Peach”.

4Ever innehåller även en tidigare osläppt låt, i form av den snygga balladen ”Moonbeam Levels”, som får en att fundera över hur många skatter som egentligen finns i Mr. Nelsons hemliga valv i Chanhassen. Var ”Moonbeam Levels” det självklara valet av de uppskattningsvis 2 000 osläppta alstren eller kan man kanske gräva fram 50 minst lika bra låtar till?

Hur kan man då summera 4Ever? Jo, det är, på många sätt, en briljant komplation, även om den inte tillför speciellt mycket till ”The Purple One’s” mäktiga katalog. Vad vi måste komma ihåg är dock att det inte på något sätt rör sig om en rättvis eller nyanserad ”best of-samling”. 4Ever innehåller nämligen bara låtar som är inspelade mellan 1978 och 1993. Prince fortsatte att göra utmanande och genialisk musik ända fram till sin sorgliga bortgång i våras.

Låt oss kort titta på vad Prince (stundtals under alias som ”The Symbol” eller ”The Artist”) släppte mellan 1994 och 2016: ”The Most Beautiful Girl in the World”, ”Letitgo”, ”Dinner with Dolores”, ”The Holy River”, ”The Greatest Romance Ever Sold”, ”U Make My Sun Shine”, ”The Work”, ”Musicology”, ”Black Sweat”, ”The One U Wanna C”, ”Rock and Roll Love Affair”, ”Fallinlove2nite” och listan kan utan svårigheter göras dubbelt så lång. Och, ja, då pratar jag om låtar som faktiskt var mindre eller mellanstora ”hits” i USA och England.

Kommer världen, trots skivbolagstvister och gammalt groll, någonsin att få uppleva en Prince-samling som innehåller både ”Kiss”, ”The Most Beautiful Girl in the World”, ”Little Red Corvette” och ”The Greatest Romance Ever Sold”? En heltäckande kvadruppel-cd-box som sträcker sig från 1978 till 2016? Det hade varit något…

Ingen skugga ska dock falla över 4Ever, som trots sina begränsningar går från klarhet till klarhet.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Janelle Monáe Dirty Computer

Janelle Monáe – Dirty Computer

En skiva som för vidare Prince musikaliska arv.