Janelle Monáe – Dirty Computer

Betyg - 9

9

En skiva som för vidare Prince musikaliska arv.

User Rating: Be the first one !
Janelle Monáe Dirty Computer
Skivbolag: Wondaland / Bad Boy / Warner.

Janelle Monáes Dirty Computer är en otroligt mångbottnad popskiva. Monáe leker med musikstilar, men också med sitt artisteri som helhet. Hon använder de mest banala popelement och arrangerar om dem på ett sätt som är allt annat än banalt. Albumet ekar både vit popmusik och svart urban musik, med klockren precision. Monáe låter i ena stunden som Beyoncé, i andra som Glee Cast och ibland båda samtidigt. Till skillnad från tidigare skivor är Monáes huvudfokus pop.

Att Prince var aktiv i arbetet på Dirty Computer innan han dog går inte att missa. ”Make Me Feel” är klassisk Prince-produktion. Albumets avslutningslåt ”Americans” ekar också mycket av the purple one. Det är en finallåt i samma kaliber som ”Baby I’m A Star”.

Precis som på de bästa Princealbumen så bryter Monáe mot vad som definierar olika genrer och blandar dem på ett okonventionellt sätt. Resultatet blir svårt och enkelt samtidigt, vilket är precis den konst som gjorde Prince så bra en gång i tiden.

En annan sak som gör Janelle Monáe spännande är att man inte riktigt kan avgöra när hon är allvarlig eller ironisk. Likt både Prince och exempelvis Kanye West når musiken och artisteriet en blandning av perfektion och absurdism. Ta en låt som ”Crazy, Classic Life”. Melodin och texten är simpel, den påminner om de mest hjärndöda låtarna signerade Katy Perry eller Miley Cyrus, men Janelle Monáe vrider på det enkla popkonceptet, lyfter upp det och gör det till någonting mer. Låten tar oväntade vändningar och Monáe väver in politiska budskap och intressanta melodier.

”Screwed” är en högironisk och samtidigt sexfirande poplåt. Den tar sig vidare in i ”Django Jane” som bygger på samma tema men där Janella Monáe istället rappar. ”Pynk” inleder med ett ”Radio Gaga”-liknande beat som snabbt tar form av radiorock à la Avril Lavigne. Det hela sys ihop och skruvas upp till ett spännande resultat. ”I Like That” är den låt på albumet som låter mest som det man skulle kunna förvänta sig av en artist som relateras till Solange och Erykah Badu. Här kommer Monae som närmast klassisk R’n’B.

Dirty Computer är många saker. Det är ett tematiskt album om Janelle Monáes sexualitet, men framförallt ett firande av hennes musikaliska räckvidd. Det är också en skiva som för vidare Prince musikaliska arv. Albumet är lika mycket en fest för Monáe, som ett farväl från en av vår tids mest briljanta och älskade artister.

Om Morgan Storesund Skarin

Kolla även

Pale Waves: Kiss

Catchy gothpop från Pale Waves

Videoaktuella med "Kiss".