Lustans Lakejer

Lustans Lakejer – inför Uppdrag i Genève-turnén

För 35 år sedan släppte Lustans Lakejer sitt legendariska andra album, Uppdrag i Genève. Nu tar Johan Kinde albumet och en nära komplett originalsättning av bandet på turné. Zero ringde upp Kinde för att ta tempen inför premiären.

Hallå Johan Kinde, hur går det?
– Det går alldeles utmärkt. Sista genrepet idag och det låter faktiskt fantastiskt. Vi har ju repat ett tag nu, först för en VIP-spelning vi gjorde för ett tag sedan och nu inför turnén. Vi kommer att köra 17 låtar, alla 10 från Uppdrag i Genève plus sju andra.

Hur kommer en på idén att turnera med ett 35 år gammalt album?
– Det började egentligen med en tanke på att nästa år göra något på En plats i solen. Det finns så många låtar där som vi aldrig har spelat live. Men i somras var jag ute hos Orup på hans lantställe. Under de senaste två åren har han spelat sina samlade verk på sin POP-turné och då slog det mig, varför gör inte jag det samma med Uppdrag i Genève? Orup brukar säga att Genève-plattan är den bästa svenska popskiva som har gjorts, så han tyckte verkligen att jag skulle göra det. Tyvärr var det lite i senaste laget. Vi borde egentligen ha börjat planera för turnén redan i våras, men vi lyckades få tag på spelställen ändå.

Hur fick du med resten av medlemmarna?
– Först kollade jag med Tom (Wolgers, red.anm), Christer (Hellman, red.anm) visste jag redan ville vara med och sedan ringde jag Anders (Ericson, red.anm) som kom med oss 1982 till En plats i solen-turnén. Alla tyckte att det skulle bli roligt. Den enda som inte är med är Peter Bergstrandh, som tyvärr inte spelar bas längre. Å andra sidan jobbar han för UD, östsektionen, så han är numera nästan bokstavligen vår man i Moskva!

Hur har reaktionerna på att ni ska turnera igen varit?
– Jag började med att lägga ut en lite teaser på Facebook. En bild på skivomslaget, att det nu är 35 år sedan och att planer smids. Vi fick över tusen likes och nu är Nalen nästan slutsåld trots att det är närmare en månad kvar tills vi spelar där. Och något liknande är det med Göteborg. Så responsen får väl sägas vara god!

Zero återkommer med en längre intervju med Johan Kinde under hösten.

Om Zac Fors

Kolla även

Urban Hane – “Nätter utan drömmar”

Nu över till en riktigt snygg svensk new wave-låt.  Det handlar om Urban Hane, som …