Håkan Hellström – Sjung ditt liv

Håkan Hellström Sjung ditt livZero gick på pressfrukost med bland andra Carl Johan De Geer för att få veta mer om Håkan Hellström-boken Sjung ditt liv.

När jag tänker tillbaka på min tid som yngling inser jag allt oftare att jag nog var historiens mest pretentiösa tonåring. Detta var något som även sträckte sig över mina åsikter om Håkan Hellström. ”Uppsnärjd i Det Blå” heter en låt på Håkans debutalbum. När jag hörde den första gången bestämde jag mig för att Håkan inte var något att hänga i granen, för jag lyssnade minsann på Dylan och visste att han hade en låt som hette ”Tangled Up In Blue”. Visst har han plankat den och även några fler sånger därtill. Men så kan man ju göra och han är ju faktiskt rätt öppen med det. I en intervju som Jan Gradvall gjorde med Sir George Martin sade han: ”Skäms inte för att kopiera, men se till att kopiera de bästa.” Om mannen som stöpte The Beatles till världens bästa popband själv kopierade från andra borde väl Håkan Hellström tillåtas sno lite ibland, och ingen kan klandra honom för att inte sno från de bästa, för det gör han minsann.

Till saken. Det har släppts böcker om Håkan Hellström. Böcker om honom, böcker med hans texter och böcker med fotografier på honom. Nu har det kommit en till. Denna är dock lite speciell. Boken innehåller nämligen alla hans texter hela vägen fram till årets album, med tillhörande ackord så att alla fans kan sitta hemma och klinka fram sina favoritlåtar. Bilderna är tagna av fotografen Marcus Erixson över en längre period och innefattar plåtar från konserter på Ullevi, Gramercy Theater i New York och stämningsfulla bilder på Håkan i sin hemstad Göteborg. Som om inte det vore nog har även den legendariska konstnären Carl Johan De Geer satt sin prägel på en del av bilderna. De Geer använder sig av sin konstnärliga kunskap för att illustrera bilderna, ofta i form av djur och färgläggningar av vissa bilddelar. Under pressreleasen talar han mycket varmt om den gula akrylfärg han använt till många av bilderna och jag förstår honom, för resultatet blev ganska bra.

Nu är en del av bilderna från boken ute på vift och visas just nu på Wetterling Gallery i Kungsträdgården i Stockholm. Enligt förläggaren på bokförlaget Max Ström, som givit ut boken, kommer bilderna troligtvis även att ställas ut i Göteborg, en självklarhet kan tyckas.

Det inledningen skulle mynna ut i är som följer. När jag trampade runt bland alla dessa bilder på en av Sveriges absolut största och mest folkkära artister kunde jag inte göra annat än att smälta lite. Alla får tycka vad de vill om Håkan, jag är själv inte helt övertygad än (även om jag kommit över ”Uppsnärjd i Det Blå”), men faktum kvarstår att han kan förtrolla tusentals och åter tusentals människor med sin musik och det syns i bilderna. Så släng ett öga på utställningen eller, om det inte redan är gjort, köp boken. Sannolikt är den redan inhandlad av de flesta, för enligt förläggaren gick den om Bruce Springsteens självbiografi på försäljningslistan, vilket nästan är obegripligt men ändå säger en del om hur stor han är, Håkan Hellström.

Om Ernst Adamsson Borg

Kolla även

Håkan Hellström live på Stadion den 9 juni 2017. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Håkan Hellström live på Stadion den 9 juni 2017

Håkan Hellström hade turnépremiär och Zero var där.