Reseguide till Düsseldorf

I alla tider har människor vallfärdat till heliga platser för att söka inspiration. Hinduer beger sig till Ganges, muslimer reser till Mekka och katoliker styr kosan mot Lourdes. För vänner av elektronisk musik heter pilgrimsorten Düsseldorf. Zero tog Autobahn till den sägenomspunna staden och bjuder här på en liten vägvisare i Rhenmetropolen.

Är Berlin, Detroit eller Düsseldorf huvudstaden för elektronisk musik? Därom tvista de lärde. Att den sistnämnda orten har varit oerhört inflytelserik i elektropop- och technosammanhang står emellertid bortom all diskussion.

Varför den vackra metropolen i Nordrhein-Westfalen har fostrat så många keyboardgenier finns det inget enkelt svar på. Kanske har det med det centrala läget mitt i Europa att göra? Eller kanske frigörs det i mötet mellan Ruhrområdets luftföroreningar och den friska brisen från floden Rhen ämnen som stimulerar kreativiteten?

ElectricityBuch

För den som vill veta mer rekommenderas boken Electri_city, som är sammanställd av Die Krupps basist Rüdiger “Rudi” Esch och innehåller mängder med intervjuer och analyser.

Det perfekta soundtracket till läsningen är självklart de båda skivorna Electri_city – Elektronische Musik aus Düsseldorf 1 & 2, som är fyllda med banbrytande låtar från bland andra Der Plan, DAF, La Düsseldorf, Harmonia, Die Krupps, Liaisons Dangereuses, Wolfgang Flür, Rheingold, Pyrolator, Robert Görl, Michael Rother och NEU!

Electri_city

Vid det här laget är du förmodligen ganska resesugen? Utmärkt, Düsseldorf väl värt ett besök! Zero kommer här med några tips till dem som vill uppleva något nytt och elektrifiera sitt sinne.

Mediahafen
Foto: Johan Arenbo

Gemyt
Düsseldorfs gamla stadskärna, Die Altstadt, är ett absolut måste. Utgå från tunnelbanestationen Heinrich-Heine-Allee och fortsätt in i en labyrint av smala gränder och vackra torg. Överallt vimlar det av välsorterade affärer, trevliga restauranger och gemytliga pubar. I synnerhet Bolker Straße och Flinger Straße är shoppingparadis.

Charm
Bara ett stenkast från Altstadt ligger den charmiga Rheinuferpromenaden. Det rekommenderas varmt att vandra längs strandkanten och titta på pråmarna som tuffar förbi. Och när du ändå är i närheten, varför inte traska ner till mediahamnen eller ta en tur upp i Rhentornet? Såväl den bländande arkitekturen, signerad Frank Gehry, som den fantastiska utsikten över Ruhrområdet imponerar.

Gehry
Foto: Johan Arenbo

Kultur
De som vill vidga sina vyer kan glädja sig åt ett flertal fina kulturinrättningar. Förutom ett utmärkt filmmuseum (Schulstraße 4) ståtar Düsseldorf även med en magnifik konsthall (Grabbeplatz 4).

Mode
Düsseldorf räknas som en av Europas största modemetropoler. Framförallt paradgatan Königsallee (”Die Kö”) är ett eldorado om du vill skaffa dig en tjusig sommarsvid. Armani, Benetton, Marco Polo och Yves Saint-Laurent – alla trängs de här. Föredrar du emellertid lack, läder och Dr. Martens kan ett besök på Unlicht (Friedrichstraße 117) löna sig.

Örongodis
Mitt på Königsallee ligger Saturn, som har ett finfint utbud av skivor och filmer. Även Hitsville erbjuder mängder med örongodis. Om du är intresserad av den senaste elektroniska musiken finns det ett par välsorterade technobutiker runt Bolker Straße i Altstadt. Enligt säkra källor brukar herr Hütter titta förbi med jämna mellanrum och inhandla Detroit-vinyler.

Wolfgang
Foto: Johan Arenbo

Robotskådning
När vi ändå är inne på temat Kraftwerk. Det finns naturligtvis ett par helgedomar att besöka. Vid första anblicken är Mintropstraße inte mer än en tråkig, sliten gata i närheten av centralstationen. Men skenet bedrar. På innergården på nummer 16 ligger den före detta Kling Klang-studion, där åtskillig musikhistoria skrivits. Även Berger Allee nummer 9 kan vara av intresse, då Wolfgang Flür, Karl Bartos och Emil Schult bodde på adressen i fråga under många år.

Nattliv
Efter alla äventyr kan det vara skönt att slappna av med en Altbier. I rustika ölhallar som Zum Uerige (Bergerstraße 1) och Kreuzherren Eck (Altestadt 14) svingas bägarna natten igenom. Välblandade drinkar och trevlig stämning hittar man sedan på Schaukelstühlchen (Kurze Straße 18) och Dä Spiegel (Bolker Straße 22).

RatingerHof
Foto: Johan Arenbo

Till pliktprogrammet hör definitivt Stone (tidigare Ratinger Hof) på Ratinger Straße 10. Här brukade Jürgen Engler, Gabi Delgado, Claudia Brücken och de andra lokala profilerna träffas och festa på 70- och 80-talet. Av intresse är även Stahlwerk (Ronsdorfer Straße 134), som anordnar EBM- och new wave-kvällar, indieklubben The Tube samt Club 134, som har specialiserat sig på fräsch techno och electro.

Zero Magazine önskar alla “Viel Spaß in der Rheinmetropole” och avslutar guiden med några svängiga låtar från den heliga staden! 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Space March – bjuder på Kraftwerkvibbar i “1010011”

Australien har gett oss mycket bra musik. Som The Church, The Go-Betweens, AC/DC, Nick Cave, …