Johan Kinde

Johan Kinde – Dandyn byter stil på nya skivan

I dagarna släpps Johan Kindes tredje soloskiva, där han framför gammalt och nytt material i en mer akustisk och nedtonad stil än tidigare. Nu väntar några livespelningar med bandet, varav en äger rum på Palatset i Linköping den 6 november.

Nya skivan heter Ett halvt sekel av sex, en titel som onekligen sticker ut. Varför blev det just det namnet?
– Det finns en låt på albumet med samma namn och eftersom jag tycker att det är en originell titel så valde jag den även som albumtitel. Däremot har den inget att göra med det faktum att jag själv passerat ett halvt sekel i mitt liv, utan förklaringen finns i sångtexten.

Skivan innehåller både gamla låtar i nytappning och nyskrivet material. Vad kan du berätta om låtarna?  
– De gamla LL-låtar som är med är ”Begärets dunkla mål”, ”Diamanter”, ”Massans sorl” och ”En natt som denna natt”. De nya sångerna innehåller några av de vackraste melodier jag någonsin har komponerat och några av de bästa texter jag någonsin har skrivit.

Finns det något tema i texterna? Någon formulering du är särskilt nöjd med?  
– Temat är väl egentligen mitt vanliga favorittema: längtan efter kärlek, den ljuva känslan när man tror att man funnit den och den bittra eftersmaken när man förlorat den. Allt det här sett ur perspektivet av en man som vid det här laget hunnit uppleva en hel del av just detta. Jag har flera favoritrader på plattan, men jag föreslår att ni kommer till konserten så att ni får höra dem tillsammans med musiken. Då blir de ännu starkare.

Dina tidigare soloskivor var ganska poppiga/klubbinriktade. Nu är du mer chansoninspirerad. Varför fick nya soloskivan en mer akustisk touch?  
– Jag har länge velat göra ett album i den här stilen. En skiva där texterna kommer fram mer, men som ändå har den dramatiska och romantiska känslan från Lustans-plattorna.

Hur ser planen ut framöver?
– Vi hoppas till att börja med kunna genomföra så många konserter som möjligt i samband med att plattan släpps, men jag är också redan sugen på att göra ett album till i samma stil. Jag har flera nya låtar färdigskrivna och flera idéer på nya spännande arrangemang till de gamla, fina låtarna. Vad gäller böcker har jag flera uppslag och väljer just nu vilket av dem jag ska ta tag i och börja skriva på.

Om Tobias Pettersson

Kolla även

Julian Brandt – “AI: (Stephen Hawking Version)”

Han är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby.  Han har samarbetat med …