Zhala

Zhala – elektropopdebutant på Robyns label

Idag släpps elektropoplöftet Zhalas självbetitlade debutalbum via Robyns label Konichiwa Records. Zhala berättade för Zero om vägen fram till den här dagen.

Redan 2012 skrev Zhala Rifat som första artist på för Robyns label Konichiwa Records och framförde samma år singeln ”Prophet” på Grammisgalan tillsammans med sin skivbolagsboss. Men det är först nu som Zhalas självbetitlade debut ligger färdig på skivdiskarna.
Zhala– Resan har varit lång och skivan har varit färdig länge. Jag har jobbat skithårt, men nu är resultatet precis som jag vill ha det, berättar Zhala för Zero. Det känns bra. Det är en speciell känsla att släppa den här skivan, min debut, och som tur är har jag haft tid att processa och behandla det ordentligt, rent terapeutiskt. Så nu ska den ut. Nästa alster bubblar redan på insidan!

Zhala upptäckte musiken tidigt och hennes influenser sträcker sig över många genrer.
– Musik för mig har kommit så naturligt. Redan som liten sjöng jag hela tiden. MTV var min religion och jag sökte mig hela tiden till platser och sammanhang där jag fick utlopp för mitt sjungande, körer med mera. Jag och mina vänner hittade alltid olika sätt att uttrycka oss i sång och dans på alla olika möjliga ställen. Influenserna har varit många: allt från Whitney Houston till Pandora. Bollywood och mellanösternmusik har också inspirerat mig. Idag lyssnar jag på Tame Impala, Aciiiidd och Tony Karlsson.

Zhala har kurdisk bakgrund och växte upp i Hjulsta. När hon började på Södra Latin gick hon från en klass där bara en inte hade haft invandrarbakgrund, till en situation som var raka motsatsen.

Har du känt ett utanförskap och hur har det i så fall påverkat dig som person och din musik?
– Ja, mer som person och kanske rentav kreativt, eftersom jag har känt mig annorlunda i fler sammanhang än min studietid på Södra Latin. Den känslan har självklart format mig, men inte ändrat mig som person.

Robyn har betytt mycket för Zhalas karriär, men samarbetet ligger inte på det musikaliska planet.
– Vi träffades på klubbar runt om i Stockholm och klickade, helt enkelt. Vi fann varandra i klubbmusiken och kreativiteten och började jobba tillsammans. Robyn har väglett mig genom hela processen, inte så mycket musikaliskt just, utan mer i industrin. Hon är en fantastisk ledstjärna och mentor.

För låtmaterialet står Zhala själv. Produktionen och mixningen genomfördes med hjälp av Mathias Oldén, som tidigare bland annat samarbetat med MF/MB och The Hives.
– Mathias är så jävla bäst! En fin och känslig partner, men fortfarande punk.

Vad har du för mål för framtiden?
– Att göra minst två skivor till. Turnera massor, bli bättre producent, bli bättre artist och leva life!

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Madonna spelar in en film om sitt liv

The Queen of Pop – den levande legenden Madonna – jobbar för fullt med en …