Wednesday , April 17 2024

Anton Weber – The Love

Review Overview

Betyg - 5

5

En skiva som får varje 80-talshjärta att krossas.

User Rating: Be the first one !
Anton Weber - The Love, omslag
Skivbolag: Electric Fantastic Sound

“What?” var min första tanke när jag fick höra att Anton Weber ska göra comeback. Något jag personligen försökt få dem till, men alltid fått svaret: omöjligt! Nu är det 30 år sedan en liten blå kassett spreds i gruppens och även min dåtida hemstad Skara. Då som nu handlade det om kärlek, om än på olika sätt. Då med kärleken framför sig, och nu krossad. Cirkeln är sluten, helt enkelt, och nu serverar de lite fyndigt albumet The Love.

Anton Weber är Skaras kanske mest mytomspunna band genom tiderna. Det sägs att kassetten snurrat flitigt i Bert Karlsson Saab 900-cab och att han tyckte att gruppen var så bra att han ville skriva kontrakt om de gjorde låtarna på svenska, vilket så klart herrarna Magnus Hilti Johansson och Martin Sohlberg sägs ha vägrat. Fakta säger också att artisten Jay-Jay Johanson ska vara Hiltis bror och att gruppen blev ovänner på riktigt och därför aldrig skrev på det där stora kontraktet de erbjudits. Så fortsätter det, men det är ju aldrig för sent att lyckas. Så det är bara att hälsa duon välkommen tillbaka.

Vad levererar de då på comebacken The Love? Jo, både gammalt och nytt kan man säga. Pärlor som ”From Russia With Love” och ”Take Me” från 80-talet finns med, men också en hel del nya alster som lätt kan mäta sig med sina föregångare. Några låtar är också plockade från Hiltis andra projekt som Topgun, vilket kan känns lite krystat. Men för dem som inte hört det är det så klart lika bra som man tyckte när de släpptes första gången.

The Love kan summeras som en helt okej elektropopskiva med rötterna i 80-talet, men man kan undra om de gör detta för skojs skull eller om det finns något allvar i det. För så här rutinerade musiker och skivbolag ska inte kunna släppa igenom en så dålig mixning och mastring. Är det helt enkelt bara bedrövligt, eller är det meningen att man ska lyssna på det i sin gamla monospelare från 80-talet?  De som inte är lika känsliga som jag får hur som helst en skiva som krossar varje 80-talshjärta.

Till sist ska man inte missa gruppens spelning i Skara den 30 maj, då de står på scenen för första gången sedan 80-talet. Då, om inte förr, lär låtarna komma till sin rätt.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Jay-Jay Johanson, 2017

Jay-Jay Johanson släpper smakprov från kommande album

Trots att Jay-Jay Johanson inte gör så mycket väsen av sig i Sverige så släpper …