Fatal Casualties – Hittade flytet efter återföreningen

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Efter nästan tjugo års tystnad återförenades de helt plötsligt. Nu är de aktuella med en fräsch och egensinnig fullängdare, där Darrin Huss medverkar. Zero presenterar Fatal Casualties.


Fatal CasualtiesFoto: Alex Dawson

Historien om Fatal Casualties har sin start i 80-talets Stockholm, där de båda barndomsvännerna Ivan Hirvonen och Stefan Ljungdahl skapade musik inspirerad av favoritgrupperna Depeche Mode, The Cure, Front 242 och Skinny Puppy. Trots en hög ambitionsnivå och vissa framgångar gick projektet in i en återvändsgränd 1991.
– Våra liv och intressen gick skilda vägar, men framför allt så tappade vi glöden för bandet, förklarar Ivan. Vi tvingades inse att vi strävade efter något som vi inte riktigt kunde uppnå då.

Efter splittringen vandrade Stefan i nya musikaliska spår medan Ivan lade skapandet på hyllan. Att det blev en återförening nästan 20 år senare kom minst sagt som en överraskning.
– Någon gång 2010 fick jag ett mail med en intrumental låtskiss från Stefan, berättar Ivan. Han tyckte att jag skulle lyssna på den och undrade om jag kanske hade lust att skriva en text. Först var jag tveksam, men när jag tänkt igenom situationen kändes det helt rätt. Så helt plötsligt var vi ett band igen. För mig kom allt som en blixt från klar himmel. Och vilken blixt det blev, med tanke på hur mycket som hänt sedan dess!

2012 släppte den återförenade duon en EP vid namn Paria. Nu är även den första fullängdaren, Psalm, färdigställd.
Psalm har en lite mer analog och experimentell känsla än Paria, menar Ivan. Vi är väldigt nöjda med låtmaterialet också. Låtarna känns självklara, samtidigt som de utmanar lyssnarna.

Enligt Ivan beror den nyfunna kreativiteten på att de hittat en bra arbetsmodell.
– Idag är vi båda med i skapandeprocessen. Stefan står för musiken, medan jag skriver texterna. Förr gjorde Stefan det mesta själv. Det ökade utbytet har helt klart blivit ett lyft. Vi utmanar varandra på ett positivt sätt nu.

Fatal Casualties sticker ut genom sina flerspråkiga texter. Ivan sjunger på både svenska, engelska och finska.
– Jag tycker att språken kompletterar varandra och passar till olika stämningar. Det känns dessutom som att texterna har ett bra flyt, eftersom många har sagt att det tog ett tag innan de ens reflekterade över att vi växlar mellan olika språk.


Fatal CasualtiesFoto: Alex Dawson

Psalm har en celeber gäst i form av Darrin Huss från Psyche, som sjunger tillsammans med Ivan på “Laica”.
– Vi hade öronmärkt “Laica” som en låt som skulle göra sig som duett, fast inte lyckats hitta rätt samarbetspartner tidigare. Men då både Stefan och jag är stora Psyche-fans, så passade vi på att fråga Darrin när han var i Stockholm häromåret. Han svarade att det berodde helt på om han gillade låten. Roligt nog så uppskattade han “Laica” och bestämde sig för att bidra med sin röst. Darrin var väldigt lätt och trevlig att jobba med. Det är både en ära och ett stort nöje att ha med honom på albumet!

Ivan och Stefan hoppas nu få möjlighet att framföra de nya låtarna. Men allt i sin takt.
– Självklart hade det varit väldigt kul med ett par spelningar, så att fler får möjlighet att upptäcka vår musik. Men först ska vi “landa” efter Psalm. Albumet har varit krävande att göra. Så vi säger som Alfons Åbergs pappa: “en sak i taget”.


Darrin HussFoto: Petter Duvander

Darrin Huss kommenterar:
– Jag fastnade direkt för “Laica” när Ivan skickade över låtskissen. Jag är överlag imponerad av Fatal Casualties fräscha och genomtänkta sound. Starkt jobbat med tanke på att det är deras debutalbum!

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Synthwavemästaren Damokles tillbaka med elektrofunkiga Shining Armor

Häromåret anordnade Anders Ekström Sveriges första synthwavefestival.  Detta är dock inte den enda meriten den …