V/A – Elchock

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Massproduktion/ Playground Music, betyg: 5]

Mats Hammerman, kapten på Sundsvallsskutan Massproduktion, har ägnat några år till att återutge allt med sina 80- och 90-tals matroser Kretsen, Motorjoke, Crompojkarna (där Hammerman själv var sångare), Tugga Terrier och Indi. Som avslutning på detta fyrverkeri av originalskivor med originalbanden bad Hammerman några av dagens band från Sundsvall och Ånge att tolka de gamla bandens låtar. Skivan döptes till Elchock och grupperna/artisterna som medverkar är Kill!Kill!Pussycat!, When Cities Divide, A New Way To Flavour, Indian Sunburn, Scarlet Radio, Jetbone, Broken Aris, Elsa Sjögren, Scoville, Burnt Sienna och Frida Madeleine. Kanske är dessa namn sådana den norrländska publiken känner till, men personligen har jag aldrig hört talas om något annat än Burnt Sienna av banden förut. I vilket fall som helst blir Elchock en ojämn och högst varierad cd-skiva där allt från trist punkrock till experimentell pop samlas. Inte så konstigt, med tanke på att grupperna som tolkas inte heller befann sig i samma fack. Mina favoritspår är tveklöst Tugga Terrier-låtarna “Akta dig” i Scovilles coola growlversion, Elsa Sjögrens rytmiskt lekfulla version av “Till Helena” som blivit en liten poppärla och Burnt Siennas psykedeliska hårdrocksvariant på “En njutning för en galning”. Även Frida Madeleines version av Indis “Frostjackan” går hem hos mig, liksom Scarlet Radios orgelpopiga “Det är dags nu” som Crompojkarna gjorde en gång i tiden. Bandet påminner om Mörbyligan, ifall någon minns dem? En sista höjdpunkt är Crompojkarnas “Taggtråd” med Jetbone. Resterande kan man ha och mista, som jag ser det.

Om Webbmaster

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …