Crompojkarna – 1985 – 1992

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Massproduktion/ Playground Music, betyg: 5]

Jag har inga minnen av Crompojkarnas existens och kan således inte lyssna på den här dubbel-cd:n med några nostalgiska öron. Musiken Sundsvallsbandet gjorde mellan 1985 och 1992 är inte specifikt tidstypisk. Den är inte heller särskilt originell eller egensinnig. Crompojkarna gjorde en mix av postpunkig och traditionell rockmusik, samt pop med svenska texter (dessa är egentligen mer givande än musiken många gånger) och ett snyggt, rent, kraftfullt sound. Crompojkarna spelade in för Massproduktion som med det här albumet ger ut allt material bandet åstadkom på skiva under hela sin karriär, samt några gamla låtar från samma tid, vilka har återinspelats i efterhand. Men andra ord får bandets fans allt gruppen gjorde och lite mer än så, bara genom att investera i den här plattan. Alla låtar, förutom en cover på Nationalteaterns “Jack the ripper”, är skrivna av bandmedlemmar. Främst var det Mats Hammerman, Peter Kjällman och Daniel Höglund som var kreativa kompositörer. Det var också Hammerman, tillsammans med Anders Olsson – bägge tidigare medlemmar i gruppen Vacum – som bildade Crompojkarna. Albumet 1985 – 1992 innehåller tjugofyra låtar och ett häfte med foton, texter och info. Mer behöver du knappast för att få en bild av bandet och dess förehavanden. Framförallt är nog detta av lokalt intresse, då Crompojkarna aldrig gjorde sig något större namn utanför Norrlandstrakten, men det hela är rätt bra och texterna är absolut värda att höras, oavsett den musikaliska inramningen.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Ella Guru - No Strings Attached

Ella Guru – No Strings Attached

Ep:n No Strings Attached innehåller fyra spår, varav titelspåret finns i två versioner. Bakom namnet …