Bjäre Retro – Nostalgiföreningen som tittar både framåt och bakåt.

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Elvis Presley, välstekta hamburgare, tjusiga jänkebilar, brylkräm och hejdundrande femtiotalsfester. Eller snarare halmslöjd från Torekov till tonerna av Birgit Nilssons operor? Vilka är Bjäre Retro och vad ägnar de sig egentligen åt? Zero har tittat närmare på en kulturförening som inte ser några begränsningar.

Många förknippar Båstadtrakten med tennisbollar, kändistäta badstränder och välkammade ynglingar som “vaskar” champagne. Detta är emellertid en onyanserad bild av en mångfacetterad bygd, som har mycket mer att erbjuda. Det senaste tillskottet till kulturlivet är Bjäre Retro, en nostalgiförening som sprudlar av idéer.

– Det fina med vårt namn är att “retro” är ett mycket brett begrepp, berättar Nathalie Andersson, som är en av eldsjälarna i organisationen. Det passar utmärkt, eftersom vi har många olika intressen inom gruppen.
– Vi ser bara möjligheter och funderar inte över begränsningar, fortsätter Bjäre Retros fotograf Ellinor Innala Nilsson. Vi har en gammal räv i styrelsen som fascineras av antika hembygdstraditioner som att stöpa ljus eller karda ull. Okej, det kan säkert vara trevligt ibland, men de flesta av oss är intresserade av lite modernare arrangemang. Till exempel rockabillykvällar i femtiotalsanda, sköna sjuttiotalsdiscon eller neonglittrande åttiotalsfester. Vi funderar även på modevisningar, matmässor med lokala specialiteter eller fester på temat “badortsglamour i Båstad”. Kort sagt är det mesta möjligt.

Både Nathalie och Ellinor hyser dock en viss förkärlek för femtiotalet.
– Det var ett mycket inspirerande årtionde, menar Nathalie. Världen hade börjat återhämta sig efter andra världskriget. Det var fred, hög sysselsättning och alla tittade framåt med tillförsikt. Det gjordes fantastisk musik, bilarna var snygga, möblerna stilrena, frisyrerna coola och folk klädde sig elegant. Det är den positiva och upplyftande känslan vi gärna vill sprida vidare.


                   Bjäre Retros styrelse med passande färdmedel. Fotograf: Ellinor Innala Nilsson.

I Josefin Ekmans intressanta “Rockabilly: en bok om de sista romantikerna” berättas om en ung man som lever helt i femtiotalets anda. Han inreder sitt hem med tidstypiska möbler, vägrar att koppla upp sig på Internet, insisterar att betala räkningarna för hand på banken, lyssnar enbart på stenkakor och har en svartvit tv som bara får in SVT1. Denna typ av fanatism intresserar emellertid inte Bjäre Retro, som både finns på Facebook och har en välgjord hemsida.
– Vi diskuterade faktiskt att marknadsföra oss bara genom gammaldags reklamblad, erkänner Nathalie med ett skratt. Men det hade liksom blivit fel, eftersom vi då inte hade nått ut till alla som vi vill. Vi är inte ute efter exklusivitet, utan vill engagera så många som möjligt. Tanken är att alla retrovänner, oavsett ålder och bakgrund, ska kunna mötas och ha det trevligt tillsammans. Om vi inte hade funnits i cyberrymden, hade vi varit ointressanta för den yngre generationen. Så länge modern teknik kan hjälpa föreningen är vi positivt inställda. Vi tittar alltså både framåt och bakåt!


The Baseballs, som också blandar gammalt med nytt

De hoppas att Bjäre Retros arrangemang ska kunna fungera som oaser i vår stressiga vardag.
– Dagens samhälle är väldigt hektiskt, påpekar Ellinor. Folk ställer höga krav på sig själva och man förväntas kunna nås tjugofyra timmar om dygnet. Det sliter på en. Vi ser gärna att våra tillställningar är andningshål. Man ska kunna gå ner i varv, slappa av och må riktigt bra i ett par timmar.
– Det är viktigt att det är prestigelöst, kompletterar Nathalie. Man ska kunna gå dit utan speciella förkunskaper och kunna klä sig precis som man vill.

Inte bara Nathalie och Ellinor, utan en majoritet av entusiasterna bakom Bjäre Retro, är i tjugofemårsåldern. Hur kommer det sig egentligen att unga människor engagerar sig i en retroförening med hembygdsprägel? Har det aldrig lockat er att flytta till London och springa runt på inneklubbarna istället?
– När jag var tonåring ville jag verkligen bo i en storstad, berättar Nathalie. Men varje gång jag försökt flytta från Bjärebygden har det slutat med att jag kommit tillbaka. Det är här jag trivs bäst, och det är här jag har min familj och mina vänner. Men självklart är det viktigt att vidga sina vyer. Därför försöker jag att resa så mycket det går. Visst kan det bli en helg i London när det rycker i partybenet. Mitt hjärta stannar dock i Båstadtrakten.
– Hemmakärlek är underskattat, menar Ellinor. Det är klart att man ska försöka se så mycket som möjligt av världen, men samtidigt behöver alla ett ställe dit man kan återvända och känna sig trygg. Det är nog viktigare än någonsin i dagens snabba, globaliserade samhälle. För oss var det inget svårt val att engagera oss i föreningen. Det är inte bara kreativt och roligt, utan man lär sig dessutom massor på kuppen.


                  Nathalie Andersson mot elegant Båstadbakgrund. Fotograf: Ellinor Innala Nilsson.

Bjäre Retro ingår i Leader Skånes satsning att utveckla kultur- och näringslivet på landsbygden.
– Förhoppningen är att vi ska slå två flugor i en smäll, förklarar Ellinor. Förutom att bjuda på underhållning hoppas vi även kunna skapa nya arbetstillfällen. Det kan till exempel röra sig om event- eller cafépersonal. Vi samarbetar redan med ett flertal lokala företag.

Vad har ni för planer inför vintern?
– Vi har mängder med idéer, svarar Nathalie och Ellinor mer eller mindre i munnen på varandra. Allt från amatörmusikkvällar till teateruppföranden är på planeringsstadiet. Det är bara att hålla tummarna att så mycket som möjligt går vår väg framöver!

Alla kulturintresserade rekommenderas sålunda att kolla upp Bjäre Retros arrangemang nästa gång de besöker den magiska Båstadstrakten. För hur många nostalgiföreningar kan egentligen erbjuda en bandbredd från stillsam ljusstöpning till dekadenta rockabillyfester?

www.bjareretro.se

www.facebook.com/bjareretro

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Musikpicknick på Bjäre med bl. a. Lillebror och The True

Om du befinner dig i södra Sverige och inte har något inbokat nästa helg, bör du överväga …