Thursday , June 20 2024

Maxida Märak & Downhill Bluegrass Band – Mountain Songs

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[singel, Limestone House Music, betyg: 7]

När svenska bluegrassgänget Downhill Bluegrass Band slår sig ihop och lirar in en cd-singel med samiska sångerskan Maxida Märak blir det två sånger om berg. Först ut är konstellationens version av Steve Earles “The mountain” och sedan följs den upp av Jonas Kjellgrens (sångare och mandolinspelare i Downhill Bluegrass Band) originalkomponerade låt ” East of the mountains”. Det är två fina låtar, känsligt framförda av samtliga inblandade, och dessutom en rätt intressant kombination där amerikansk bergsmusik framförs av svenska musiker och så Märaks jojk och samiska verser, samt förstås engelsk text, som grädde på moset. Kan man hoppas att det här samarbetet kommer leda till en fullängdare så småningom? Downhill Bluegrass Band har ju redan fyra album bakom sig (The Grass Of Thor 2000, East Of The Mountains 2002, That One Straight Line 2007 och A Grasshopper´s Lament från 2011) så ett till, baserat på den här samisksvenskamerikanska kombinationen vore inte fel.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …